Закон о РТВ такси стављен на чекање

Ж. Д.
Закон о РТВ такси стављен на чекање

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ није јуче разматрао приједлог измјена Закона о Јавном радио-телевизијском (РТВ) систему у другом читању, јер је рок за изјашњавање у амандманској фази продужен за десет дана.

Продужење рока затражила је парламентарна Комисија за саобраћај и комуникације након што су уложена 22 амандмана од којих неки захтијевају и изјашњавање Савјета министара БиХ, па је предложени закон скинут с дневног реда сједнице Представничког дома.

Измјенама је предвиђено да наплата РТВ таксе буде настављена путем телеком оператера, али да то буде обављано и уз рачуне кабловских оператера. Ово привремено рјешење требало би да буде на снази до почетка рада фондова јавних РТВ сервиса. Јавни сервиси БХРТ, РТРС и РТВ ФБиХ нашли су се у незавидној позицији будући да 30. јуна истиче законски рок до којег могу наплаћивати РТВ таксу путем телеком оператера. Због тога су посланици СДА Амир Фазлић и СББ БиХ Мирсад Ђонлагић предложили измјене Закона о јавном РТВ систему.

Шеф клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац је казао да је стање у РТВ систему комплексно и да дуго постоји проблем.

- Било је више покушаја да уредимо ту област. Треба уложити додатне напоре и наћи најбоља рјешења да би јавни сервиси имали трајне изворе финансирања. Приједлог да амандманска фаза буде продужена је најбољи да би дошли до рјешења - истакао је Кошарац наводећи да један од амандмана предвиђа наплату РТВ таксе уз рачун за струју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана