За мучење Срба само двије године затвора

Жељка Домазет
За мучење Срба само двије године затвора

Сарајево - Бивши припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде Хрватског вијећа одбране (ХВО) Алмаз Незировић осуђен је јуче у Суду БиХ на двије године затвора за злочин над српским цивилима у Дервенти и Броду 1992. године, што је изазвало огорчење међу логорашима који су оцијенили да је казна срамотно мала.

Уколико првостепена пресуда остане непромијењена, Незировић ће се одмах наћи на слободи с обзиром на то да је око четири године провео у притвору чекајући да буде изручен из САД у БиХ. Пут ка потпуној слободи отворен је јер је Незировићу у изречену казну урачунато вријеме проведено у притвору. Незировић је након рата побјегао у САД и стекао америчко држављанство, а БиХ је изручен у јулу 2015. године.

Осуђени због лошег здравственог стања није присуствовао изрицању пресуде. Предсједавајућа Судског вијећа Медиха Пашић рекла је да је Незировић проглашен кривим јер је од краја априла до краја јуна 1992. мучио затворене српске цивиле и нечовјечно поступао према њима у дервентским логорима "Рабић" и "Силос поље" те у логору "Тулек" у Броду.

- Вијеће је дошло до несумњивог закључка да је Незировић за вријеме оружаног сукоба између Војске РС и ХВО-а као стражар у овим логорима са умишљајем починио ратни злочин над српским становништвом. Из исказа свједока, који су поткријепљени и материјалним доказима, произлази да је оптужени отворено демонстрирао своју надмоћ и био извршилац или саизвршилац окрутних радњи над затвореницима - истакла је Пашићева.

Судија је навела имена 25 свједока који су били изложени физичком и психичком малтретирању. Они су посвједочили да их је Незировић сам или са другим припадницима ХВО-а тукао и посебно мучио тражећи да три прста којима се крсте ставе на сто и онда пендреком ударао по њима.

- Ударани су палицама, шакама и ногама и кундацима пушака и по осталим дијеловима тијела. Приликом одређивања висине казне као олакшавајуће околности узети су његово коректно држање пред судом и лоше здравствено стање - нагласила је Пашићева.

У Борачкој организацији општине Дервента кажу да су шокирани пресудом.

- Нажалост, поучени искуством из ранијих случајева, очекивали смо овакав или сличан епилог. Знали смо, а сад смо добили још једну у низу потврда, да патње жртава из реда српског народа, а посебно из Дервенте и остатка Посавине, за Суд БиХ, у ствари, не постоје. Крвник који се иживљавао над заробљеним Србима у логорима на подручју Дервенте и Брода и чије жртве ће вјечно носити трауме из тог периода, практично је награђен - истакао је предсједник Предсједништва ове организације Чедо Вујичић.

Предсједник Удружења за тражење несталих из Брода Марко Грабовац рекао је да је страшна вијест да је Незировић осуђен на само двије године затвора.

- Жртве су понижене и омаловажене. За злочине које је Незировић починио изричу се казне од 30 година до доживотне робије. Овим је над српским жртвама почињен нови злочин - рекао је Грабовац и најавио да ће тражити начина са званичницима РС да покушају пред међународним судовима да исправе неправду.

Адвокат Милан Романић каже да је казна застрашујуће мала и да тужилац треба да се жали.

- Тако малу казну за злочине какви су Незировићу стављени на терет нисам доживио. И по Кривичном закону бивше Југославије, који је блажи од овог по коме ради Суд БиХ, минимална казна је пет година затвора - рекао је Романић.

Истиче да је посебно застрашујуће што, ако ова казна буде потврђена правоснажном пресудом, Незировић може тужити БиХ да му надокнади штету за период који је дуже провео у притвору.

- Таквих случајева је било и добили су одштету од државе - рекао је Романић.

Незировићев бранилац Керим Челик најавио је жалбу на пресуду.

Хапшење у САД

Агенти америчких безбједносних служби лоцирали су Алмаза Незировића у Норфолку у држави Вирџинији 2010. године, након чега су почели да интервјуишу бивше затворенике који су били жртве премлаћивања у логору.

Незировић је ухапшен у својој кући 2011. године под оптужбом да је лагао приликом пријаве за америчко држављанство, а четири године касније је изручен БиХ.

Свједоци

Станимир Пијетловић

- Након премлаћивања палицом забијао ми је нож по прстима

Слободан Јовић

- Тјерао ме је да пасем траву

Неђо Благојевић

- Тјерао је затворенике да пјевају усташке пјесме

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана