Возачи и помоћници окупирали амбасаде

Ведрана Кулага, Маријана Миљић
Возачи и помоћници окупирали амбасаде

Бањалука - Министарство иностраних послова БиХ ангажовало је од почетка 2015. до краја 2017. године чак 125 људи на основу уговора о дјелу, а међу њима је највише техничких секретара, радника за испомоћ и возача.

Ово министарство, на чијем је челу кадар ПДП-а Игор Црнадак, постало је апсолутни рекордер по броју уговора о дјелу и има их више него у шест других министарстава. Министарство одбране, које слиједи Министарство иностраних послова, истовремено је закључило 48 уговора о дјелу.

Подаци које Министарство иностраних послова доставило одговор на питање посланика СДП-а Представничког дома Парламента БиХ Саше Магазиновића показују да су запослена 53 техничка секретара, 36 радника је распоређено на пословима испомоћи, а ангажовано је и 30 возача, од којих шесторица обављају и послове домара, док је остатак примљен на радна мјеста лектора, преводилаца, обезбјеђења и за обављање канцеларијских послова. Радници су примљени у амбасадама и дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у Каиру, Паризу, Џакарти, Техерану, Тел Авиву, Токију, Будимпешти, Москви, Мадриду, Лондону, Кувајту, Абу Дабију, Хагу, Подгорици, Скопљу и другим.

У образложењу Министарства иностраних послова је наведено да су радници који су распоређени као испомоћ ангажовани да би премјестили и сортирали архивску грађу у Београду и помогли приликом предсједавања БиХ Одбором министара Савјета Европе. Уговор је потписан за помоћ при пописивању и сортирању старе архивске грађе у Минхену и Љубљани, а једна особа је на тај начин добила посао и у кабинету министра у Сарајеву. Из Министарства иностраних послова су доставили подужи списак разлога због којих су морали да закључују уговоре о дјелу. Неки од њих су кадровска непопуњеност и повећан обим посла и финансијске уштеде, а за већину је ангажман правдан познавањем језика и терена земље у коју је распоређен. Нека радна мјеста и по три године су попуњена на основу уговора о дјелу с тим да се уговор склапа на сваких неколико мјесеци или годину.

Министарство иностраних послова је у исто вријеме на основу јавних конкурса и екстерних премјештаја запослило 26 службеника, углавном секретара и савјетника. На основу конкурса запослено је 15 људи, а "Глас" је раније објавио да је Црнадак успио да путем конкурса за четири радна мјеста, захваљујући премјештајима на друга радна мјеста, умјесто четворо "угура" чак 11 људи и то искључиво чланова или симпатизера ПДП-а. Ускоро у Министарство иностраних послова треба да буде запослено шест нових људи.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је на сцени партијско и родбинско запошљавање и да га чуди зашто на то не реагују надлежне институције.

- Ситуација се неће промијенити ни ове године јер слиједи борба за гласове на октобарским изборима. Партијско запошљавање се може очекивати као гаранција за додатне гласове. Ово је, ипак, година избора - закључио је Павловић.

Подаци који су достављени Магазиновићу показују да су у министарствима на нивоу БиХ протеклих година на основу уговора о дјелу ангажовања десетине људи.

Ревизори годинама понављају да треба смањити број ангажованих на основу уговора о дјелу. Осим на велики број уговора о дјелу, ревизори су скренули пажњу и да су у многим институцијама открили да су уговори склапани за обављање послова које би требало да раде стално запослени.

Истражна комисија

Рад министра Игора Црнатка и спољнополитички статус БиХ у свијету разматран је јуче на сједници привремене парламентарне истражне комисије.

Комисија је након десет мјесеци рада усвојила четири закључка у којима се истиче да је спољнополитички статус БиХ већ деценијама означен негативним конотацијама. Министарство иностраних послова је позвано да интензивира активности у вези са израдом нове стратегије спољне политике и приједлога закона о спољним пословима и у року од 90 дана извијести Дом народа о постигнутим резултатима.

Црнадак је казао да ће поштовати закључке комисије, али је оцијенио да је СНСД, уз помоћ медија и партнера из ФБиХ, исполитизовао рад комисије и претворио све у отворену хајку на њега.

Уговори о дјелу које је закључило Министарство иностраних послова

Технички секретари              53

Испомоћ                                36

Возачи                                   30

Преводиоци                           2

Лектори                                 2

Физичко обезбјеђење   1

Административно-канцеларијски послови      1

Број особа које су запослене у министарствима у текућем мандату

Институција        Уговор о дјелу   Конкурс и други начин

Министарство иностраних послова        125             26

Министарство одбране                                     48                        18

Министарство за људска права и избјеглице  18               14

Министарство безбједности                    11                        2

Министарство финансија и трезора                 10                        11

Министарство правде                                       9                          23

Министарство транспорта и комуникација     7                 10

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана