Власници 127 предузећа никад нису ушли у БиХ

Горан Маунага
Власници 127 предузећа никад нису ушли у БиХ

Сарајево - Служба за послове са странцима БиХ открила је 127 фиктивних фирми чији су власници страни држављани који никада нису ни ушли у БиХ.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић истичући да су у акцији "Некретнине" контролисали више од 700 правних лица од којих се 397 може окарактерисати фиктивним. Ради се махом о предузећима основаним арапским капиталом која масовно купују некретнине у БиХ.

- Сви они који имају некретнине морају ући у БиХ, морају се сусрести са Службом за послове са странцима, тражити радну дозволу, боравак или безвизни боравак. На основу тих критеријума је утврђено да власници 127 фирми никада нису ушли у БиХ. Они су те фирме регистровали на основу сестринских компанија које имају у власништву у својој држави - истакао је Ујић.

Појаснио је да фирму у БиХ оснују на основу оснивачког капитала од 2.000 марака и пренесу директорска овлашћења на држављанина БиХ како би их заступао.

- Оснивачки капитал је позајмица од сестринске фирме, рецимо компаније из Кувајта, након чега овдашња фирма купује имовину у БиХ и тако долази до некретнина огромне вриједности - истакао је Ујић.

Истакао је да се проблематика у тој области усложњава сваки дан.

- Од броја од 400 до 500 правних лица регистрованих у Сарајеву, одједном је регистровано још 1.200. Ми сада радимо анализу свега што смо у тој области радили до сада и свих спроведених акција - рекао је Ујић.

Додао је да Служба за послове са странцима дуго ради на акцији "Некретнине" уз сарадњу са припадницима Агенције за истраге и заштиту (SIPA), Граничне полиције, пореским управама и да због оперативности нису могли јавно износити податке.

- Акција је спровођена на цијелој територији БиХ, од Требиња до Бихаћа, али још није завршена у појединим дијеловима. У Зеници још траје, јер и тамо има доста правних лица регистрованих на тај начин - прецизирао је Ујић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да је од 545 контролисаних фирми у Сарајеву утврђено да је око 400 њих фиктивно и регистровано само да би странци стекли право на куповину некретнина. Навео је примјер једног сарајевског хотела на чијој је адреси регистровано најмање 15 фирми, али да ту нема никога.

- Ту има и пропуста инспекцијских и других органа који врше провјеру при регистровању фирми. Проблем се јавља и због тога што странци као физичка лица узимају некретнине закључујући уговоре преко нотарских канцеларија - упозорио је Мектић.

Позвао је и Нотарску комору да помогне у рјешавању тог проблема, јер нотари сачињавају уговоре које није могуће спровести до краја.

- Предузећемо све мјере из наше надлежности и укључити правосудне институције, полицијске и безбједносне агенције, те обавјештајну и инспекцијску службу да би фиктивни карактер тих фирми био поништен и онемогућена и спријечена куповина простора и територија без озбиљних намјера за инвестирање - рекао је Мектић.

Портпарол Граничне полиције Санела Дујковић каже да су акције са Службом за послове са странцима координисане, али није могла износити детаље. Портпарол SIPA Марко Витковић истиче да припадници те агенције спроводе провјере које се односе на промет некретнина правних лица која су у власништву арапских држављана.

- Свакодневно о томе размјењујемо информације са Службом за послове са странцима и пореским управама - рекао је Витковић.

Реципроцитет

Слободан Ујић каже да је приједлог амбасадора БиХ у Кувајту Мехмеда Халиловића, који је упутио Влади ФБиХ за једнострано укидање реципроцитета, како би држављани Кувајта могли да и без регистровања фирми купују земљиште и објекте у БиХ и стекну право власништва, политичка прича у коју не жели да улази.

- Реципроцитет свугдје у свијету постоји. Немогуће је дозволити некоме да има нешто у нашој држави, а не дозволити нашим грађанима право власништва у његовој држави - рекао је Ујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана