Влада Српске утврдила степен развијености јединица локалне самоуправе

Срна
Влада Српске утврдила степен развијености јединица локалне самоуправе

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је данас степен развијености јединица локалне самоуправе за 2018. годину, а према тој одлуци развијене су Бањалука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Модрича, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Теслић, Требиње и Угљевик.

Средње развијене јединице локалне самоуправе су Билећа, Брод, Вишеград, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Нови Град, Соколац, Србац, Станари, Фоча и Челинац.


Неразвијене су Братунац, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада Српске, у складу са Законом о локалној самоуправи, утврђује степен развијености јединица локалне самоуправе до 30. септембра текуће године за наредну годину, а на основу критеријума утврђених Одлуком о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

Влада Српске усвојила је Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период јануар - јун ове године, као и Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова за исти период, који ће бити достављен Народној скупштини Републике Српске на разматрање.

Усвојен је и План активности на спровођењу мјера заштите и спасавања од већих сњежних падавина и снијега од интереса за Српску за период 2017-2020. година.

Стечајном дужнику омогућити повећање основног капитала

Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о привредним друштвима, којим се даје могућност да се у поступцима реструктурирања и реорганизације стечајног дужника основни капитал може повећати и изнад ограничења који су утврђени у овом закону.
Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усаглашавања са Законом о стечају у дијелу којим се уређује поступак реструктурирања и реорганизације стечајног дужника, саопштено је и Бироа Владе за односе са јавношћу.

Закон о стечају предвиђа претварање потраживања повјерилаца у капитал стечајног дужника, без ограничења у односу на висину основног капитала стечајног дужника.

Осим тога, Законом о стечају утврђени су рокови у којима је потребно окончати поступке реструктурирања и реорганизације стечајног дужника.

"Из наведених разлога, у Закону о привредним друштвима, неопходно је било уградити одредбу којом се даје могућност да се у поступцима реструктурирања и реорганизације стечајног дужника основни капитал овог дужника може повећати и изнад ограничења за повећање основног капитала који су утврђени у овом закону", наводи се у саопштењу.

Влада Српске на данашњој сједници у Бањалуци утврдила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о девизном пословању.

Овај нацрт закона предложен је с циљем наставка активности на испуњавању обавеза из Акционог плана БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца, а ради хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/, а што би допринијело и уклањањању БиХ са ФАТФ-ове "сиве листе".

Влада Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пензијском резервном фонду Републике Српске, којим су предложени нови облици улагања имовине Резервног фонда, имајући у виду негативан тренд на тржишту хартија од вриједности Републике Српске.

Нови облици улагања имовине Резервног фонда и даље су усклађени са основним циљевима оснивања Резервног фонда и требало би да допринесу развоју домаћег тржишта привлачењем страних инвестиција.

Стварањем законских предуслова, даје се могућност Резервном фонду да, као домаћи инвеститор, заједно са међународним финансијским организацијама и мултилатералним развојним банкама учествује у инвестирању у инфраструктурне пројекте или неке друге дугорочне пројекте на домаћем тржишту.

С циљем контроле ризика концентрације улагања, редефинисана су ограничења улагања Резервног фонда, да би, и у наредном периоду, Друштво за управљање наставило да остварује позитивне резултате и пружа подршку обавезном пензијском осигурању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана