Вишковић: Двотрећинска већина отвара могућност за промјену Устава

Срна
Вишковић: Двотрећинска већина отвара могућност за промјену Устава

Бањалука - Кандидат за мандатара за састав Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће двотрећинска већина, коју ће имати будућа власт у Српској, омогућити промјену Устава Републике.

“Имаћемо двотрећинску већину од 56 посланика у Народној скупштини Републике Српске, што нам отвара бројне могућности да урадимо оно што до сада нисмо. То нам омогућава да дођемо и до промјене Устава Српске, који је био закован све ове године”, рекао је Вишковић.


Вишковић је за Радио-телевизију Републике Српске изјавио да је СНСД, осим са ХДЗ-ом, отворен за сарадњу и са другим странкама из БиХ, под условом да се уважава Република Српска и њени интереси.

Он је подсјетио да су лидери СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а БиХ Драган Човић у Источном Сарајеву прије два дана договорили да се што прије формира Савјет министара и да ове странке имају коректну сарадњу која ни у једном моменту неће бити упитна.

“Ми смо заинтересовани да се не могу формирати други нивои власти, првенствено на нивоу Федерације БиХ, а да се не попуни Дом народа на нивоу ФБиХ са Клубом Срба. Добили смо подршку и ХДЗ-а на том пољу”, рекао је Вишковић.

Он сматра да је довољно да се прихвате препоруке Уставног суда које су врло јасне.

“Све док тај клуб не буде попуњен биће све мање Срба у ФБиХ, а мислим да то није никоме у интересу”, додао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је новизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик прагматичан човјек са којим се може постићи свака врста договора у интересу свих грађана БиХ, само да то не буде на штету српског народа.

“СНСД нема ништа против друга два народа у БиХ, већ желимо да сва три народа боље живе”, поручио је Вишковић.

Он је рекао да се СНСД неће мијешати у то како ће се сложити власт на нивоу ФБиХ.

Одговараући на питање откуд СДС, односно Обрен Петровић у коалицији, Вишковић је рекао да је Петровић чак разговорао са неким страним амбасадорима који су му замјерили што је дао подршку СНСД-у.

“Он, једноставно, размишља нормално као што би то требало да чини сваки начелник или градоначелник једне мултиетничке средине. Он жели да се у том граду /Добоју/ отварају нова радна мјеста, да се гради, шири. А рекао је да је једини који му је у томе дао подршку Милорад Додик, док његове дојучерашње партијске колеге нису у Добој свратили ни да попију кафу”, рекао је Вишковић.

Он је додао да је Петровић припадао политичкој опцији која је била у Савјету министара и која је располагала неким новцем, али се нису удостојили да Добоју дају ни марку.

Коментаришући одлуку предсједника НДП-а Драгана Чавића да крене Петровићевим стопама, Вишковић је рекао да је он процијенио да допринос који је давао Савезу за побједу није дао резултате, већ да је његова странка константно губила подршку.

“Повео се разумном логиком да сачува странку тиме што ће бити дио владајуће структуре. То је за мене сасвим коректно, шта год ко о томе мислио”, закључио је Вишковић.

Вишковић је оцијенио да то што ће Владу чинити представници већег броја партија неће представљати проблем јер било ко да искочи, Влада ће ићи даље.

“Ова влада, као ниједна прије, имаће олакшавајућу околност, да не зависи ни од кога појединачно. У овој причи може се без свакога у одређеном моменту. Неће нико бити у позицији да уцјењује ни предсједника Владе, ни Народну скупштину својим гласом”, поручио је Вишковић.

Вишковић је истакао да ће тражити, прије свега, да људи одговарају за оно што раде и да могу носити ресоре који им буду додијељени.

Он је рекао да је рано говорити о расподјели позиција, али да се зна да она иде на основу броја освојених мандата.

Говорећи о смјенама појединаца са одређених функција, Вишковић је навео да је ријеч о оним који нису радили како треба, а користили су заштиту политичких партија из којих су долазили.

“Неће бити жсјече кнезоваж ни смјена људи који оправдавају својим радом, само ће нерадници морати отићи. Неће бити заштићених ни из СНСД-а, ни ДНС-а, а ни СП-а. Тражићемо извјештаје од свих квартално, њихове билансе пословање. Они који не направе резултат мораће ићи, без обзира којој политичкој партији припадају”, поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, странка чији кадар буде смијењен сачуваће ресор и моћи ће да именује неког другог из својих редова.

Вишковић је рекао да је сарађивао са досадашњим предсједником Владе Жељком Цвијановић протеклих година и оцијенио да је радила тежак посао јер је била лимитирана многим стварима, да није могла да промијени ниједног директора јавног предузећа, министра, а да није била условљена коалиционим капацитетом.

Износећи планове о свом будућем премијерском раду, Вишковић је рекао да ће са сарададницима настојати да искористи прилику да се у Републици Српској уђе у економске и сваке друге реформе, с циљем побољшања живота.

“Од стратешких јавних предузећа очекујем да и буџет има неку корист од њих, а не да они постоје због себе. Намјера будуће Владе је да од јавних предузећа направимо профитабилна предузећа. У фокусу ће бити подршка привреди и реалном сектору”, рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да ће се у наредном периоду настојати повећатити домаћи бруто производ, са 3,6 на четири одсто.

“Циљ нам је да већ идуће године БДП буде четири процента, а ићи ћемо касније и на пет одсто. План је да просјечна плата буде 1.000 КМ, да повећамо пензије и кренемо са смањивањем дугова у здравственим установама. Желимо ући у инвестициони циклус, у који се могу укључити и јавна предузећа попут жЕлектропривредеж, која може бити један од носилаца будућих инвестиција у Српској”, додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, та прича ће се активирати већ послије Нове године.

“Мора се прекинути пракса гомилања дугова. Влада ће видјети којим механизмима ће то радити, заједно са експертима Свјетске банке”, рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће, заједно са министрима, посјећивати локалне заједнице и разговарати са начелницима и градоначелницима о питањима од значаја за њих.

Вишковић је нагласио да има одговорност према људима, грађанима и пријатељима и да ће све учинити да их не изневјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана