Вехид Шехић, члан “Коалиције под лупом” за Глас Српске: Поново ће исте особе гласати и по пет пута

Ведрана Кулага
Вехид Шехић, члан “Коалиције под лупом” за Глас Српске: Поново ће исте особе гласати и по пет пута

БиХ није демократска земља, а предалеко смо од поштених и слободних избора, јер ће и овај изборни циклус ићи по старим правилима и добро уходаним моделима прекрајања воље бирача, рекао је члан Стратешког одбора “Коалиције под лупом” и стручњак за изборно законодавство Вехид Шехић.

ГЛАС: БиХ неколико корака дијели од општих избора. На каквим темељима их дочекујемо?

ШЕХИЋ: Досадашње измјене Изборног закона БиХ нису отклониле дискриминацију над грађанима бирачима, јер још у дјело нису спроведене одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, а посебно је опасно јер је иста судбина задесила и одлуку Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића која може довести у питање имплементацију изборних резултата. Времена за одговорне политичаре има још, али када живите у земљи као што је БиХ можете очекивати све, тако да и ове изборе дочекујемо са старим изборним законом, у специфичној политичкој ситуацији гдје странке не нуде ништа ново. Предизборна кампања је почела можда и лани, стварају се националне тензије које су опробани метод рада странака у БиХ. Као нека врста добитне комбинације. Бирачи морају да схвате важност избора и да су они тога дана послодавци онима који ће добити повјерење да управљају њиховим интересима те да поштују уставе и законе.

ГЛАС: Колико је опасно то што није спроведена одлука по апелацији Боже Љубића? Какве то посљедице доноси?

ШЕХИЋ: Одлуку треба спровести и измијенити закон да би била омогућена имплементација изборних резултата, јер није само угрожено функционисање ФБиХ већ и БиХ. Ентитетски парламенти бирају делегате у Дом народа, тако да ће то бити онемогућено, а на крају нећемо имати ни владу ФБиХ. То би било апсолутно неприхватљиво. Не знам која прелазна рјешења надлежни могу да понуде, али ипак треба сачекати. Власт не поштује грађане и бираче, благонаклони су са обећањима у кампањама, а чим прође 7. октобар то забораве и раде по свом. Веома је тешко предвидјети шта ће се дешавати.

ГЛАС: Често истичете да некима смета транспарентан изборни процес, због чега?

ШЕХИЋ: Смета, у првом реду, појединим партијама. Уз све наше препоруке, које су ишле с циљем да буде заштићена изборна воља грађана, каква год била, покушаји да буду уведене модерне технологије у изборни процес су пропали. Свједоци смо да је једна особа долазила са пет, шест личних карата и гласала, у то је умијешан и дио чланова бирачких одбора, а по налогу својих политичких ментора. У идућем периоду требало би нешто предузети када је ријеч о Изборном закону и тамо гдје буде доказано да су изборне неправилности рађене по налогу странака треба и њих санкционисати, а не чланове бирачких одбора.

ГЛАС: Заговорник сте оштријих казни за кршење правила.

ШЕХИЋ: То је превентивна мјера, значи, радите у складу са законом и прописом и никада нећете платити казну, али на крају нема ту одговорности, јер их не интересују грађани, већ власт, а на путу ка том циљу не бирају средстава да до ње дођу.

ГЛАС: Очекујете ли фер и демократске изборе?

ШЕХИЋ: Демократске изборе можда, јер је то љуштура у смислу да неће бити инцидената и слично, али смо далеко од поштених и слободних избора, јер се често грађанима намеће изборна воља. Надам се да ће се то једном промијенити, али вјероватно са другим политичарима који власт неће схватати као плијен, већ као начин управљања интересима грађана у овој земљи.

ГЛАС: “Коалиција под лупом” често указује на изборне крађе и преваре? Да ли очекујете такве сцене и у октобру, односно да ли су пронађени неки нови модели за те радње?

ШЕХИЋ: Ништа у том погледу, нажалост, није направљено. Чињеница да нису подржане одређене препоруке, да радна група за неколико година није ништа направила показује да неким структурама одговара овакав закон и нетранспарентан поступак, јер имају уходан метод за манипулацију изборном вољом и за њено фалсификовање. Сви бирачи морају бити изборни посматрачи и пријавити сваку неправилност коју примијете.

Убацују чланове странке у посматраче

ГЛАС: Пратили сте доста изборних процеса у БиХ, а и ове године ћете у име коалиције имати бројне посматраче на изборима. Шта очекујете?

ШЕХИЋ: Имаћемо 4.000 посматрача, али не можемо покрити сва бирачка мјеста. У току је њихова обука, да бисмо им указали на које ствари треба да пазе да бисмо свели изборне преваре и манипулације на минимум. Свјесни смо да неки покушавају да “убаце” чланове и симпатизере у грађанске посматраче, да би прикрили све неправилности на биралиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана