Већ спремно 200 милиона ЕВРА за више пројеката у БиХ

Срна
Већ спремно 200 милиона ЕВРА за више пројеката у БиХ

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је данас да је већ спремно 200 милиона евра за више пројеката у БиХ, од чега 100 милиона евра за приватни сектор, а остало за инфраструктуру и “зелене градове”.

“Тиме се обистињује најава ЕБРД-а да БиХ у овој години може рачунати на 400 милиона евра”, рекао је Шаровић новинарима након сесије “Инвестирање у БиХ - инвестиције у профитабилне пројекте” у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, који се завршава данас у Сарајеву. Он је додао да је БиХ “добро почела”, јер земљу “не прати” само ЕБРД, већ и друге финансијске институције као што је Свјетска банка.

Шаровић је појаснио да је преосталих 200 милиона евра “у припреми”, односно ЕБРД и институције у БиХ завршавају административне послове за кредите за мала и средња предузећа, те за пројекте градова као што су Бањалука, Бијељина, Зеница, Сарајево, Мостар.

Према његовим ријечима, ова година је добро почела за БиХ, без обзира на турбулентну политику у њој.

“Тачно је да политички јаз у БиХ смета економском развоју и надам се да ће се то превазићи и да ће политика да прати економију и развој земље”, истакао је Шаровић, додавши да се БиХ не може развијати без инвеститора као што је ЕБРД, самим тим што је ријеч о инвестиционим кредитима, а не комерцијалним.

Када је ријеч о кредитима за инвестиције, Шаровић је појаснио да су они најповољнији, са малом каматном стопом и дугим грејс периодом, те додао да надлежни у БиХ узимају кредите у складу са кредитном способношћу земље, о чему води рачуна и ЕБРД.

Он је потврдио новинарима да је Савјет министара на јучерашњој телефонској сједници донио одговарајућу одлуку како би се могао реализовати уговор вриједан 210 милиона евра за коридор “Пет це”, односно обилазницу Добој, од чега је 150 милиона евра за Републику Српску и 60 милиона евра за Федерацију БиХ.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић рекао је да се одржавањем оваквих скупова, какав је тродневни ЕБРД-а у Сарајеву, мијења имиџ БиХ у свијету, чиме се олакшава компанијама проналазак нових тржишта.

“Овај догађај је скренуо пажњу са тешких тема на оптимистичне”, оцијенио је Егрлић, додавши да је данас пословна заједница БиХ презентовала чиме располаже и какве су могућности за пословање у земљи.

Према његовим ријечима, компаније из БиХ су показале да нема озбиљног инвеститора који није успио у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана