Упитна већина за пролазак закона о осигурању депозита у Представничком дому

nezavisne.com
Упитна већина за пролазак закона о осигурању депозита у Представничком дому

Сарајево - Неизвјесно је хоће ли сутра на засједању Представничког дома парламента БиХ бити већине за пролазак Приједлога закона о осигурању депозита у банкама у БиХ због тога што неки посланици најављују како ће против овог закона бити сви они клубови и посланици који су били против акциза.

С обзиром на то да је упитна већина у овоме дому, изненађења су могућа, иако су из СДА, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а најавили да ће овај закон подржати.

Мирсад Исаковић (СББ), члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ и посланик у овом дому, каже да је Закон о осигурању депозита у банкама у БиХ један од реформских закона и један од закона чије је усвајање од БиХ тражио ММФ, а на што се БиХ и обавезала у писму намјере.

“Нажалост, овај закон је некако све вријеме био у другом плану, јер се све вртјело око акциза на гориво”, рекао је Исаковић.

Тврди да је ово један од закона који је неопходан БиХ како би се осигурали депозити приватним лицима и привредним субјектима.

“Зашто је овај закон неопходан и добар? Најбољи доказ за то су Бобар банка и Банка РС, јер је њима Агенција исплатила 60 милиона КМ осигураног депозита”, казао је Исаковић.

Истиче да овај закон обавезује све банке у БиХ да осигурају своје депозите, а до сада је, како каже, то било на добровољној бази.

Душанка Мајкић (СНСД), члан Комисије за финансије у буџет и посланик, истиче неколико разлога из којих је овај закон добродошао.

“Прва ствар је да стране банке више неће моћи износити вишак новца ван БиХ. Дакле, мораће све вишкове депоновати у БиХ у фонд за осигурање депозита који ће бити формиран. Друго, овај закон, који је усаглашен с ентитетским законима о банкама, предвиђа могућност да се послије свих потреса у банкарском сектору приступи његовој реконструкцији. Овај закон иде у корист привредницима и штедишама. У случају финансијских проблема банака или у случају пада банака, они добијају велики дио свога новца. Овим законом одлуку о употреби средстава доносио би Управни одбор Агенције, који чине гувернер Централне банке, министар финансија и трезора БиХ и по један члан којег би бирали ентитетски министри финансија. Законом се оснива агенција за осигурање депозита, чији је основни задатак осигурање депозита физичких и правних лица у банкама”, казала је Мајкићева.

Тврди да је измјенама које су учињене на овом закону онемогућен пренос надлежности.

Салко Соколовић (Независни блок), члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ и посланик, каже да Независни блок неће подржати овај законски приједлог јер је везан за Закон о акцизама.

Дамир Бећировић (ДФ), члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ и посланик, каже да ће данас на сједници свој став рећи клуб ове странке, те да не жели говорити прије сједнице.

Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому, раније је рекла да је овај закон потребан БиХ, али да његов приједлог крије преношење надлежности и има много озбиљних недостатака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана