Ухапшено седам -пума- за злочине над Србима

Горан Обрадовић
Ухапшено седам -пума- за злочине над Србима

ВAРAЖДИН - Због сумње да су убили петорицу српских војника заробљених у Млиништима у Босни и Херцеговини током акције "Маестрал" у септембру 1995. ухапшена су седморица бивших припадника регуларне Хрватске војске, тачније 7. гардијске бригаде "Пума" из Вараждина, пренијели су хрватски медији.

Према незваничним информацијама, истрага је у завршној фази, а води је Државно тужилаштво Хрватске, а у случај је укључена и Војна полиција.  

Операција "Маестрал" била је прва значајнија операција здружених снага Хрватске војске, ХВО-а и Aрмије РБиХ у Крајини, укључујући градове Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Босанска Крупа и Кључ.  

Трајала је од 8.  до 17. септембра 1995. године, а изведена је на основу Сплитског споразума који су 22. јула 1995. године потписали Aлија Изетбеговић и Фрањо Туђман.

У тој акцији припадници 3. бојне 7. гардијске бригаде, познатији као "Пуме" којима је командовао Иван Кораде, заробили су 9. септембра на подручју Гламоча пет војника Војске РС, а међу њима и потпуковника  Радослава Лакића. Сви они су убијени.

Институт за нестале БиХ  из масовне гробнице у селу Камен крај Гламоча ексхумирао је тијела српских војника заробљених заједно са Лакићем, али не и његове посмртне остатке. Уз посредство бањалучког бискупа Фрање Комарице Хрватска је Лакићево тијело српској страни изручила 4. августа 1998. године у замјену за тијело хрватског пилота Рудолфа Перешина.

Неки хрватски медији су касније тврдили да ће због убиства потпуковника Лакића бити осумњичен и Љубо Ћесић Ројс.

О заробљавању и убијању српских војника хрватским медијима раније је свједочио и један припадник "Пума", хрватски војник Јосип Брачун.

Власти Републике Српске пријавиле су Кораду, заједно са још 15 хрватских официра, Хашком суду и Тужилаштву БиХ због злочина на подручју Мркоњић Града у којем је послије рата откривена масовна гробница са 181 тијелом.

У пријави коју је МУП Републике Српске поднио Тужилаштву у децембру 2006. године, командант "Пума" Иван Кораде се наводи као одговоран за гранатирање болнице у Мркоњић Граду. Докази прикупљени у истрази, па тако и снимак Брачуновог испитивања, налазе се у архиви Секретаријата за односе с Хашким судом Владе РС. Тужилаштво БиХ до данас ништа није урадило по тој пријави.

Истрага

У Државном тужилаштву Хрватске нису жељели да улазе у детаље истраге наводећи само да је у питању самостална предистрага хрватског тужилаштва. Додали су да је ће за случај бити надлежно загребачко жупанијско државно тужилаштво.

Послије криминалистичке обраде која би требало да буде довршена данас, осумњичени ће бити приведени на загребачки жупанијски суд. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана