Убрзано предизборно запошљавање страначких кадрова

Убрзано предизборно запошљавање страначких кадрова 18.07.2018 11:01 | Срна

Сарајево - Министарство иностраних послова БиХ, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Министарство безбједности БиХ, на чијем челу су кадрови из Републике Српске су, према подацима са веб странице Агенције за државну службу БиХ, расписали само три мјесеца пред изборе бројне конкурсе за радна мјеста.

Пројект менаџер Центра цивилних иницијатива /ЦЦИ/ Ивица Ћавар изјавио је Срни да, уколико се БиХ жели приближавати “европским” и демократским стандардима, а такво је опредјељење, барем декларативно, свих политичких странака које партиципирају у власти на нивоу БиХ, онда би у изборним годинама требало запошљавати само у ситуацијама када је то “приоритет свих приоритета”.


Ћавар је нагласио да би та запошљавања требало да буду на транспарентан начин и уз образложење које ће сасвим јасно показати потребу за таквим упошљавањима у институцијама БиХ.

Он је указао да је, према досадашњим анализама ЦЦИ-а, јавни конкурс и даље једна од такозваних “критичних тачки” у процесу запошљавања у јавној управи у БиХ.

Према његовим ријечима, уколико не постоје прецизне и транспарентне процедуре и критеријуми за нова запошљавања у јавној управи, односно јавним подузећима и установама, рачунајући ту и више од 70 институција на нивоу БиХ, онда је то у овом случају “предизборни плијен” за институције власти и политичке странке.

“И врло је чудно како се увијек искаже потреба за неким радним мјестима, често врло атрактивним и добро плаћеним, баш у изборним годинама, када запошљавања уопште не би требало бити, осим оних заиста приоритетних и уз максималну транспарентност цијелог поступка таквих запошљавања”, указао је Ћавар.

А, припреме за додатна “предизборна запошљавања” раде се током читавог мандата и обично се реализују у другој половини мандата или баш у изборној години, што је политичким странкама најпрофитабилније, додао је Ћавар.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Лазар Продановић рекао је да је очекивано да извршна власт на нивоу заједничких институција БиХ очајнички настоји да што је могуће више повећа број запослених у институцијама БиХ, што је против интереса Републике Српске и Федерације БиХ.

Продановић је указао да неконтролисано умножавање администрације, која ће само трошити новац, а неће ничему доприносити, представља неку врсту угожавања буџета нижих нивоа власти у БиХ.

“Савез за промјене нас је могао обрадовати тиме да се, за почетак, укине једна институција, а то је Комисија за концесије БиХ која за готово 15 година постојања ништа није урадила. Таква институција је укинута на нивоу Федерације БиХ и не видим разлога за њено постојање јер би се тиме значајна ставка у расходима буџета укинула”, додао је Продановић.

Медији у Републици Српској раније су писали да су министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и његов помоћник за опште послове Драгиша Делић путем конкурса за четири радна мјеста “угурали чак 11 људи, и то искључиво чланова или симпатизера ПДП-а.

Министар иностраних послова БиХ изјавио је Срни да су сва запошљавања у овој институцији спроведена у складу са законом што су, како је навео, у својим извјештајима потврдили и Канцеларија за ревизију институција БиХ, као и Агенција за државну службу БиХ.

Црнадак је одбацио “све медијске и политикантске спекулације и оптужбе” на његов и на рачун Министарства иностраних послова БиХ у вези са наводним страначким запошљавањем у том министарству.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић такође је одбацио наводе о страначком “ухљебљавању” кадрова пред изборе, појашњавајући да интерни огласи расписани у министарству којем је на челу за позиције - стручни савјетник за тарифу, стручни савјетник за регионални развој, те стручни савјетник за координацију секторских регистара и успостављање ИАЦС-а - представљају одлуке о унапређењима.

“О томе као министар доносим одлуку и за њу одговарам. Ни моји претходници мене нису питали за унапређења. Водим Министарство и кадровску политику како мислим да је најбоље и ником не дозвољавам да ми се петља у посао и одлуке”, рекао је Шаровић Срни.

Он је напоменуо да су за ове три позиције интерни конкурси расписани за државне службенике из Министарства спољне трговине и економских односа, односно, оне који су већ запослени и имају статус државног службеника.

Кад је ријеч о расписаном конкурсу за стручног савјетника за наоружање и војну опрему, Шаровић је напоменуо да је наведена позиција остала упражењена јер је ранији државни службеник напустио Министарство.

“Избор је извршен прије годину и по дана, тако да се тешко може повезати са ухљебљењем пред изборе”, додао је Шаровић.

И у Министарству безбједности БиХ расписани су почетком јула интерни огласи за попуњавање радних мјеста државних службеника на позицијама шеф Одсјека за правне, кадровске и опште послове и стручни савјетник за европске интеграције.

Директор Агенције за државну службу БиХ Невен Акшамија није одговарао на позив Срне како би коментарисао постојање евентуалног “страначког ухљебљавања” у вријеме истицања мандата изабраних званичника.  © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица