У БиХ послује 500 фиктивних фирми у власништву арапских држављана

klix.ba
У БиХ послује 500 фиктивних фирми у власништву арапских држављана

Сарајево - Према још увијек некомплетним резултатима опсежне акције кодног назива "Некретнина", од 700 контролисаних правних субјеката у Босни и Херцеговини њих 500 је фиктивно и налази се већином у власништву држављана Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Либије.

Комплетни резултати акције "Некретнина", која је спроведена на цијелој територији БиХ, бит ће познати у сриједу, до када би и два теренска центра требало да заврше акцију.


Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић казао је за klix.ba да су досадашњи резултати показали огроман број неправилности те да је од 700 правних субјеката њих 500 фиктивно.

"Да будем прецизан, 499 субјеката нисмо нашли на правој адреси и ради се о фиктивним фирмама. Ове фирме имају укњижене некретнине", рекао је Ујић.

Истакао је да је много и случајева у којима се власник уопште није појављивао, већ је преко нотара регистровао фирму и дао овласти бх. држављанима да је воде.

На питање који страни држављани предњаче у кршењу закона БиХ, Ујић је одговорио да је дефинитивно ријеч о становницима Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Либије.

"Кувајтских фирми има највише јер смо их највише и контролисали. И то негдје око 270 правних лица. Становници ових земаља дођу у туристичку посјету, оснују правно лице и долазе до некретнина", казао је Ујић.

Истакао је да Служба за послове са странцима БиХ ради свој посао у складу са овлаштењима и законима БиХ, а да ће у контексту рјешавања овог проблема морати имати и подршку других институција.

"Ми не можемо радити истраге. Већ видимо да се у истрагу укључила SIPA, а све што буде везано за пореске утаје ми ћемо дати пореским органима", рекао је Ујић.

Наглашава да је свјестан чињенице да БиХ требају туристи, али да се сви требамо запитати гдје иду приходи од тих туриста. Како каже, БиХ потребни су и страни инвеститори.

"Ми смо у акцији пронашли и озбиљних инвеститора који запошљавају и по тристо људи. Служба за послове са странцима БиХ јесте сервис страним држављанима, али ми не можемо допустити да неко дође у нашу државу и ради шта хоће", закључио је он.

Подсјећамо, у оквиру акције "Некретнина" спроведене су контроле на цијелом простору БиХ која обухватају стране држављане те правне субјекте који су у њиховом власништву.

Служба за послове са странцима БиХ још од раније врши провјере легалности продаје и куповине земљишта и некретнина у БиХ арапским држављанима.

Према важећим законима у БиХ арапским држављанима није омогућено стицање власништва у БиХ због непостојања реципроцитета за стјецање права власништва на некретнинама у Босни и Херцеговини.

У пријеводу то би значило да је у БиХ домаћим законима онемогућена продаја некретнина страним држављанима осим у случајевима када наша земља има потписане посебне билатералне споразуме са другим земљама који регулишу ову област.

Ипак арапски држављани масовно користе "рупе у законима" с обзиром на то да оснивају фирме преко којих купују некретнине. Наиме, бх. законодавство не спрјечава стране држављане да у БиХ оснивају фирме које у свом власништву могу имати некретнине.

Ова погодност често је кориштена у пословању арапских фирми у нашој земљи што и не би било спорно да те фирме не купују некретнине попут кућа, станова и викендица које су само на папирима у власништву фирми, а у пракси их користе арапски држављани као приватно власништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана