Траже смјештај за Кебу, Будимира и Пударића

Aгенције
Траже смјештај за Кебу, Будимира и Пударића

Сарајево - Предсједник и потпредсједници ФБиХ Живко Будимир, Мирсад Кебо и Светозар Пударић, упркос ранијем договору, ипак ће бити "исељени" из зграде Предсједништва БиХ, која од 1. априла нема потпуне услуге одржавања.

Управљање овом зградом прије три године Савјет министара препустило је Служби за заједничке послове институција БиХ, но то још није завршено јер ова служба није добила тражени додатни новац из државног буџета, пишу Независне новине.

Након више закључака Предсједништва, из њиховог објекта у Сарајеву од почетка ове године исељене су три федералне институције: Архив, Управа за геодетске и имовинско-правне послове и Служба за заједничке послове ФБиХ, која је претходних година управљала зградом.

Директор федералне службе Даворин Кораћ, који нам је у јануару и рекао да је договорено да челници ФБиХ остану у згради Предсједништва БиХ, данас је прецизирао да би они, према закључку Владе ФБиХ, на овој адреси требало "да остану до изналажења адекватног смјештаја".

"Служба интензивно ради на изналажењу рјешења за смјештај уреда предсједника ФБиХ и два потпредсједника ФБиХ и са сигурношћу могу рећи да ће они бити осигурани на другој локацији прије октобра 2014. године", устврдио је Кораћ.

Као једна од могућих локација за нови смјештај челника ФБиХ спомиње се зграда у Алипашиној улици у Сарајеву, у којој је прије била Амбасада САД.

Будући да је зграда Предсједништва БиХ, због повлачења особља федералне Службе за заједничке послове, од 1. фебруара остала без угоститељских и услуга одржавања чистоће, јуче је реаговало Савјет министара. Задужило је државну Службу за заједничке послове да одмах, на привременој основи, омогући рад бифеа и услуге одржавања чистоће у згради Предсједништва "за институције БиХ, док све федералне институције напуштају простор зграде". Обећано је да ће тек по исељавању преосталих федералних институција (челници ФБиХ) донијети коначну одлуку о могућностима финансирања трошкова потребних за рад државне Службе за заједничке послове у згради Предсједништва.

Директор ове државне службе Синиша Перковић тврди да је већ данас испоштовао дио налога Савјета министара и у зграду Предсједништва, у којој су и Уставни суд БиХ, Архив БиХ и Министартство вањске трговине и економских односа БиХ, послао запосленике да очисте просторије.

"Проблем рада бифеа ријешићемо наредних дана јер је Служба ФБиХ изнијела своју опрему. Из ове службе су нам рекли да би већ до јуна могли иселити челнике ФБиХ јер су на добром путу да им нађу адекватан смјештај", рекао је Перковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана