Терористи убијали из Заставиних пушака

Г. М.
Терористи убијали из Заставиних пушака

Београд - Њемачке власти ухапсиле су трговца оружјем који је терористима у Паризу који су убили 130 људи продао аутоматске пушке од којих су двије, према писању свјетских медија, произведене у предузећу "Застава" у Крагујевцу за вријеме бивше Југославије.

Тужиоци у Штутгарту потврдили су да су ухапсили 34-годишњег мушкарца осумњиченог за трговину оружјем, али су одбили да коментаришу наводе да је он снабдио оружјем исламисте који су недавно извели терористичке нападе у Паризу. Према документима које су истражиоци предали тужиоцу, нападачи из Париза су путем интернета почетком новембра наручили од шверцера оружјем из Њемачке два "калашњикова" направљена у Кини и двије "Заставине" пушке "М70". То оружје је, наводно, продато 7. новембра купцу арапског поријекла из Париза.

Професор Факултета безбједности у Београду Зоран Драгишић каже да, ако су терористи у Паризу користили "Заставине" пушке, то ни на који начин не може окривити Србију за везе са терористима и Исламском државом.

- "Заставиним" оружјем биле су наоружане територијалне одбране свих бивших југословенских република. То оружје извезено је у земље Блиског истока и сада га има бар у педесетак земаља. Оно је из Србије могло отићи легалним каналима или шверцом, што се догађало деведесетих година прошлог века. Оно је могло отићи из БиХ, са Косова, било одакле, и онда доћи у руке терориста - каже Драгишић.

Од распада Југославије црно тржиште преплављено је наоружањем и муницијом са ових простора, па су и послије напада на редакцију сатиричног листа "Шарли ебдо" у Паризу пронађене чауре са ознака фабрике из Коњица. Поред тога, било је и више запљена шверцованог оружја из БиХ у чланицама ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана