Тегелтија под притиском странаца

Жељка Домазет
Тегелтија под притиском странаца

Сарајево - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ уложила је у петак жалбу на одлуку првостепене дисциплинске комисије која је претходно одбацила тужбу против предсједника тог савјета Милана Тегелтије, као и приједлог да он привремено буде удаљен са позиције.

Одлука првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ, која је објављена у уторак, изазвала је бурне реакције, између осталих, високог представника у БиХ Валентина Инцка, којег је, како каже, та одлука изненадила.

Комисија је, како је оцијенио у четвртак, одбила примјену одредаба Закона о ВСТС-у на једног члана Савјета, што је оцијенио неприхватљивим, те је апеловао на Савјет да предузме кораке да би исправио ситуацију и поново изградио повјерење јавности у ту институцију.

На Инцкове изјаве убрзо је реаговао Тегелтија, који је у отвореном писму Управном одбору Савјета за примјену мира у БиХ навео да је дисциплинска тужба одбачена у процедури коју предвиђа Закон о ВСТС-у.

- Валентин Инцко је изјавом прекорачио свој мандат и овлашћења која има у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, његовим анексима и додатним документима - навео је Тегелтија, који је и судија у Основном суду у Бањалуци.  

Рекао је да је, када је сазнао за дисциплинску тужбу, узео годишњи одмор и препустио вођење ВСТС-а потпредсједницама, да не би учествовао у раду те правосудне институције док се не изјасни о дисциплинској тужби. Инцко је, подвукао је Тегелтија, у изјавама сугерисао Канцеларији дисциплинског тужиоца да поднесе жалбу на одлуку комисије, цијенио ваљаност правног тумачења одлуке, те сугерисао другостепеној комисији да у евентуалном поступку по евентуалној жалби донесе другачију одлуку у том случају.

- Јасно је да ове сугестије, које излазе изван мандата високог представника, могу значајно утицати на дисциплински поступак и одлуку у предмету - истакао је Тегелтија и нагласио да високи представник није овлашћен да се уплиће у поступке пред судовима и трибуналима у БиХ, што подразумијева и дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ.

Недуго затим стигао је и одговор из ОЕБС-а, ОХР-а, амбасада САД, Велике Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније. Навели су да су “алармирани након недавних дешавања, а посебно одлуке првостепене комисије у вези са наводним непримјереним понашањем предсједника ВСТС-а”.

- Позивамо ВСТС и правосудне институције да испитају одговорност сваког носиоца правосудне функције за којег постоје наводи да је починио прекршај. Наводи о непримјереном понашању или корупцији против чланова Савјета налажу темељне истраге - наведено је у саопштењу.

Амбасада Русије је саопштила да је непријатно изненађена изјавом ОХР-а.

- ОХР је, умјесто да подржи независност институција, одлучио да изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мијешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се ријеши питање. ОХР је обавезан да износи ставове цијеле међународне заједнице, а не појединих чланова по свом избору или свој властити став - истичу из амбасаде. Позвали су правосудна тијела БиХ да на професионалан и независан начин, без страха од уплитања извана, обављају дјелатност, прописану Уставом и законодавством.

Дисциплинска тужба против Тегелтије подигнута је по пријави судије Окружног суда у Бањалуци Милана Благојевића због снимка који је објављен у афери “поткивање” и сусрета са Нермином Алешевићем.

Неозбиљност

Асим Црналић, адвокат Милана Тегелтије, поручио је Валентину Инцку да није овлашћен да се мијеша у конкретан предмет, а посебно да сугерише како би требало да буде ријешен.

- Жао ми је што правни савјетници високог представника нису озбиљно размотрили овај случај - навео је Црналић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана