Tegeltija pod pritiskom stranaca

Željka Domazet
Tegeltija pod pritiskom stranaca

Sarajevo - Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH uložila je u petak žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije koja je prethodno odbacila tužbu protiv predsjednika tog savjeta Milana Tegeltije, kao i prijedlog da on privremeno bude udaljen sa pozicije.

Odluka prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH, koja je objavljena u utorak, izazvala je burne reakcije, između ostalih, visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojeg je, kako kaže, ta odluka iznenadila.

Komisija je, kako je ocijenio u četvrtak, odbila primjenu odredaba Zakona o VSTS-u na jednog člana Savjeta, što je ocijenio neprihvatljivim, te je apelovao na Savjet da preduzme korake da bi ispravio situaciju i ponovo izgradio povjerenje javnosti u tu instituciju.

Na Inckove izjave ubrzo je reagovao Tegeltija, koji je u otvorenom pismu Upravnom odboru Savjeta za primjenu mira u BiH naveo da je disciplinska tužba odbačena u proceduri koju predviđa Zakon o VSTS-u.

- Valentin Incko je izjavom prekoračio svoj mandat i ovlašćenja koja ima u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, njegovim aneksima i dodatnim dokumentima - naveo je Tegeltija, koji je i sudija u Osnovnom sudu u Banjaluci.  

Rekao je da je, kada je saznao za disciplinsku tužbu, uzeo godišnji odmor i prepustio vođenje VSTS-a potpredsjednicama, da ne bi učestvovao u radu te pravosudne institucije dok se ne izjasni o disciplinskoj tužbi. Incko je, podvukao je Tegeltija, u izjavama sugerisao Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku komisije, cijenio valjanost pravnog tumačenja odluke, te sugerisao drugostepenoj komisiji da u eventualnom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u tom slučaju.

- Jasno je da ove sugestije, koje izlaze izvan mandata visokog predstavnika, mogu značajno uticati na disciplinski postupak i odluku u predmetu - istakao je Tegeltija i naglasio da visoki predstavnik nije ovlašćen da se upliće u postupke pred sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Nedugo zatim stigao je i odgovor iz OEBS-a, OHR-a, ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije. Naveli su da su “alarmirani nakon nedavnih dešavanja, a posebno odluke prvostepene komisije u vezi sa navodnim neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTS-a”.

- Pozivamo VSTS i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Savjeta nalažu temeljne istrage - navedeno je u saopštenju.

Ambasada Rusije je saopštila da je neprijatno iznenađena izjavom OHR-a.

- OHR je, umjesto da podrži nezavisnost institucija, odlučio da izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav - ističu iz ambasade. Pozvali su pravosudna tijela BiH da na profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Disciplinska tužba protiv Tegeltije podignuta je po prijavi sudije Okružnog suda u Banjaluci Milana Blagojevića zbog snimka koji je objavljen u aferi “potkivanje” i susreta sa Nerminom Aleševićem.

Neozbiljnost

Asim Crnalić, advokat Milana Tegeltije, poručio je Valentinu Incku da nije ovlašćen da se miješa u konkretan predmet, a posebno da sugeriše kako bi trebalo da bude riješen.

- Žao mi je što pravni savjetnici visokog predstavnika nisu ozbiljno razmotrili ovaj slučaj - naveo je Crnalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana