Свједок тужиоцу пријетио смрћу

Жељка Домазет
Свједок тужиоцу пријетио смрћу

Сарајево - Тужилац у предмету против Насера Орића и Сабахудина Мусића, Мирослав Јањић, непосредно пред почетак обновљеног процеса у овом случају примио је пријетње смрћу.

Ово је “Гласу Српске” потврдио и сам Јањић који нам је рекао да је о томе обавијестио Тужилаштво БиХ и Агенцију за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

- Мени и члановима моје породице упућене су пријетње смрћу. Очекујем да ће у складу са законом бити предузете све неопходне мјере - рекао је Јањић.

Како сазнајемо, Јањићу је пријетио свједок из првостепеног поступка против Орића.

Јуче је пред Апелационим вијећем Суда БиХ одржана статусна конференција на којој је утврђен план извођења доказа у обновљеном поступку против бившег команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године. Све поново слути на нову фарсу.

Да ће и поновљени процес бити обиљежен опструкцијама, свједочи информација о пријетњама Јањићу. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић тврди да се овакве ствари могу дешавати само у БиХ и да за такве пријетње нико не одговара. До оваквих ситуација, додаје Којић, доводи правосуђе на нивоу БиХ које ради селективно.

- То је потпуно невјероватно и најбоље осликава стање у држави у којој живимо. Имамо поруке мржње и пријетње онима који раде свој посао. Те пријетње сам лично осјетио и на својој кожи. То нису поруке суживота. То су поруке нама Србима да не треба да живимо са таквима у истој држави - рекао је Којић “Гласу Српске”.

Током јучерашњег претреса тужилац Јањић предложио је судском вијећу којем предсједава судија Тихомир Лукес да у другостепеном поступку поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва и да у процес буду уведени материјални докази, чему се успротивила одбрана. Судско вијеће одбило је тај приједлог те утврдило да ће у поступку бити саслушана само двојица свједока, и то заштићени свједок О1 и свједок Радивој Остојић.

Представница Удружења “Мајке Сребренице” Када Хотић је након изласка из Суда казала да се “сада на суду суди онима које нису побили”, те на констатацију новинара да се суди због “убиства три заробљеника” одговорила: “Никад вам доста”, и љутито отишла од камера.

Орићев адвокат Лејла Човић рекла је да исто вијеће које је одлучивало по жалби Тужилаштва БиХ и које је укинуло првостепену пресуду поново води главни претрес.

Наредно рочиште заказано је за 17. септембар, када ће поново бити саслушан свједок Радивоје Остојић, а након тога на једном од наредних рочишта и заштићени свједок О1.

Остали докази које је Тужилаштво раније спровело неће бити поново извођени, већ ће само бити прихваћени у спис.

  • Након тога ће услиједити поступак фазе извођења доказа одбране - рекла је Човићева.

“Антидејтон група”

У групи за подршку Орићу био је и вођа “антидејтон групе” Нихад Аличковић. На огради која се налази уз улицу у којој је зграда правосудних институција БиХ стајао је транспарент на којем је писало: “Насер Орић и Сабахудин Мухић хероји, а не злочинци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана