Свилановић: Рјешење за питање границе само уз сагласност свих актера у БиХ

Свилановић: Рјешење за питање границе само уз сагласност свих актера у БиХ 06.03.2018 11:21 | Срна

Београд - Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић изјавио је, уочи трилатералног састанка Србије, БиХ и Хрватске у Мостару, да питање границе између Србије и БиХ може бити ријешено уколико се о томе усагласе сви актери у БиХ.

"Водио сам преговоре о граници са БиХ. То није тако компликовано питање уколико се сви у БиХ договоре. Мислим да је ту Србија флексибилна и да је спремна са неколико различитих конкретних предлога да помогне решавању", рекао је Свилановић.


Он је за Радио-телевизију Србије указао да је тренутно ситуација можда незгодна јер у БиХ предстоје избори.

"Када су избори ништа велико не можете да решите, тако да можда сачекамо да тај тренутак у БиХ прође. Границу је могуће договорити, ту немам никакву дилему", истакао је Свилановић.

Одговарајући на питање да ли очекује да послије десет година избори буду одржани и у Мостару, Свилановић је рекао да му није пријатно да коментарише те теме, које су националне и везане за БиХ.

"То је политички процес. Ја знам која је позиција једног од народа, потребно је да се друга два народа сагласе са тим. Мислим да су сви у БиХ заинтересовани, међународна заједница такође, да ти избори буду одржани јер би то значило да смо на трагу неког договора и решавања унутрашњих односа у БиХ", нагласио је Свилановић.

Говорећи о томе да ли је могуће да буде спроведен мораторијум на теме из прошлости, што је иницирао предсједник Србије Александар Вучић у односима са Загребом, Свилановић је рекао да је то "можда потребно због тога што некада не видите колико су вам важни економски интереси, зато што се стално враћате уназад".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица