Шверцом 100 тона дувана утајено десет милиона КМ

Небојша Томашевић
Шверцом 100 тона дувана утајено десет милиона КМ

Бањалука - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) привели су јуче у акцијама "Лист 2" и "Бокс" 36 особа због сумње да су прошверцовали око 100 тона дувана и тиме оштетили буџет за десет милиона марака.

У акцијама, које су спроведене у сарадњи са Управом за индиректно опорезивање БиХ (УИО), претресено је 30 локација широм БиХ и заплијењено 25 тона дувана вриједног више од десет милиона марака, те шест машина за резање дувана.

У оквиру акције "Лист 2" приведено је 21, а у акцији "Бокс" 15 осумњичених. Обје акције су изведене по налогу Тужилаштва БиХ и у сарадњи са министарствима унутрашњих послова РС, Западно-херцеговачког, Унско-санског и Херцеговачко-неретванског кантона.

Током акција претресене су фирме, складишта и куће које су користили осумњичени на подручју Бањалуке, Орашја, Бијељине, Градачца, Брчког, Санског Моста, Мостара, Груда и Посушја.

Извор близак истрази је казао да је једна од главних фирми преко које је шверцован дуван "Босанац" из Орашја, а главни откупљивачи дувана за даљу препродају на црном тржишту откривени су у Херцеговини.

Према незваничним информацијама, између осталих, приведени су Маринко Радановић, Бети Радановић, Свен Радановић, Данијел Аврамовић, Тања Аврамовић, Марко Андрић, Миленко Којић, Марко Којић, Данијел Пропратин, Бранислав Игњић, Марта Тешић, Војислав Тешић, Стана Ганиловић, Реџеп Омеровић, Ружа Скендеровић, Перица Нинчић и Екрем Зелкановић.

У Тужилаштву БиХ су, не откривајући идентитет осумњичених, саопштили да се међу приведенима у акцији "Лист 2" налазе одговорне особе откупних дуванских станица.

- Они су омогућавали да дуван из легалних производних токова завршава на илегалном тржишту. Осумњичене који су ухапшени у акцији "Бокс" теретимо за неовлашћену производњу, складиштење и дистрибуцију дувана и дуванских производа - речено је у Тужилаштву БиХ.

УИО је саопштио да све приведене терете да су организовано набављали и шверцовали дуван.

- Они су продавали дуван на црном тржишту без плаћања акциза, које износе 85 марака по килограму. Продавали су резани и дуван у листу. Сумњамо да су од фебруара до августа ове године незаконито продали 100 тона дувана - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Према његовим ријечима, поједини осумњичени су били одговорне особе у фирмама преко којих је ишла незаконита препродаја, а поједини су дуван директно препродавали купцима.

Ковачевић је истакао да износ за који је оштећен буџет није коначан и да ће штета бити позната тек након што буде обављена пореска контрола свих осумњичених учесника у препродаји дувана.

Раније акције

Из УИО БиХ су подсјетили да ја акција "Лист 2" наставак раније спроведених акција "Лист" и Лист 1", у којима је заплијењено 48 тона дувана који је незаконито продаван у БиХ.

У акцији "Лист" у јулу прошле године разбијена је организована криминална група кријумчара дувана, која је на тржиште БиХ илегално убацила око 220 тона уситњеног дувана вриједног око 18 милиона КМ. Тада су приведене 22 особе. Током акције "Лист 1" у октобру прошле године пало је шест особа због сумње да су прокријумчарили око 15 тона дувана, чиме су оштетили буџет за око 1,2 милиона КМ. Током тих акција заплијењено је неколико машина за резање дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана