Страначке фракције откривају сарадњу СДА и финансијера исламских терористичких организација?

Танјуг
Страначке фракције откривају сарадњу СДА и финансијера исламских терористичких организација?

Раскол унутар СДА увукао је панику међу поједине чланове странке, јер страхују да би обрачун фракција, који је ескалирао протеклих дана, могао на површину избацити дуго скриване тајне, посебно сумњиве послове и трансакције често и с особама с међународних црних листа! Једна од таквих већ полако излази на површину, и то тамо гдје је сукоб за сада најжешћи, у Тузли, пише сарајевски "Аваз".

Једна од највећих афера која би коначно могла изаћи на видело јесте сарадња с ''International Islamic Relief Organisationом'' (IIRO), који је већи диоо свог постојања провео на црним листама многих држава, често и због повезаности с тероризмом, тачније Ал-Каидом, наводи Аваз.ба.

Како наводи Аваз везе између СДА и ове организације почеле су се успостављати одмах након рата, а у БиХ је дјеловала и под називом ''Игаса'', и то као хуманитарна организација. На челу организације у БиХ тада је био Палестинац Ахмед Шехада.

Међутим, прије петнаестак година за Шехаду почињу проблеми у БиХ. Под притиском страних служби, прије свега САД, бх. власти покрећу ревизију додјеле држављанства сумњивим особама. Шехада је био међу првима. Финансијска полиција, наиме, утврдила је да је он преко низа предузећа и удружења вршио сумњиве трансакције новца на рачуне радикалних исламских организација које су дјеловале у БиХ, али и Бечу.

Како пише Аваз, бројне су везе Шехаде и СДА. Између осталог, тренутне просторије у којима је смјештен КО СДА Тузла припадале су организацији ''Игаса'', а Шехада их је 1998., након што је угасио ову организацију, поклонио управо СДА?!

Добио држављанство

Осим тога, постоји велика сумња да су поједини чланови СДА са Шехадом учествовали у разним нелегалним трансакцијама новца. О свему томе највише зна врх странке, али и старији чланови СДА из Тузле, који најављују да би сада, због унутарстраначких турбуленција, посебно искључивања из странке, коначно могли проговорити, пише Аваз.ба. Сумњив је и начин на који је Шехада добио држављанство БиХ. Он је, према провјереним информацијама, у БиХ стигао током рата, и то у јединицу ''Ел-Муџахид''. Приликом каснијих провјера установљено је да је држављанство добио на нелегалан начин, вјероватно уз тадашњу помоћ власти коју је водила СДА. Убрзо је и протеран из БиХ.

Веза с Хамасом

Шехада је за стране полицијске службе постао занимљив 2002. године. Тада је, наиме, у бомбардовање положаја Хамса у Гази убијен Салах Шехада, који је наводно рођени брат Ахмеда. Управо у том периоду крећу и истраге о Ахмеду Шехади како би се установиле одређене везе с терористичким организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана