Штрахе: Поштујем суверенитет БиХ, али и право народа на самоопредјељење

Срна
Штрахе: Поштујем суверенитет БиХ, али и право народа на самоопредјељење

Беч - Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је данас да поштује суверенитет БиХ, али и право народа на самоопредјељење.

"Од Дејтонског споразума постоји државна структура босанско-хрватске федерације и Републике Српске. Оба дијела земље бирају свог предсједника и парламент. Десет кантона има сопствене законе и извршну власт", рекао је Штрахе, одговарајући на критике колега политичара због изјава о Републици Српској.

Штрахе је подсјетио да до данашњег дана постоји и међународни мандат са високим представником.

"Али ми исто тако поштујемо и право на самоопредјељење народа за одржив и неопходан мировни процес", рекао је данас Штрахе за аустријски радио.

Штрахе се нашао на удару критика колега политичара због изјаве да Република Српска има право на независност, као и да БиХ не може да функционише као држава.

"Желио бих да знам зашто међународна заједница инсистира на мултиетничкој БиХ? Данашња БиХ не може функционисати", рекао је Штрахе раније, подсјећа лист "Политико".

Он је тада рекао да међународна заједница штити земљу вјештачки створену путем насиља и која не одсликава жеље народа, као и да је Република Српска једини дио БиХ који функционише. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана