Стотине људи има приступ тајним подацима

Срна
Стотине људи има приступ тајним подацима

Бањалука - У БиХ, због лоших законских рјешења, стотине лица има приступ подацима највећег степена тајности, због чега се поједине информације или извјештаји нађу у јавности, пишу "Независне новине".

Лист наводи да у овом тренутку, без икаквих безбједносних провјера, стотине људи могу доћи до тајних информација, као што је посљедњи објављени извјештај о лицима опасним по безбједност БиХ или до докумената о прислушкивању највиших званичника Србије.


Према закону, осим тројице чланова Предсједништва БиХ, подацима свих нивоа тајности без икакве претходне безбједоносне провјере могу приступити посланици и делегати у парламенту БиХ, предсједници и потпредсједници ентитета, судије Суда БиХ и Уставног суда БиХ, главни тужилац и сви тужиоци у БиХ, сви правобраниоци, те све судије у БиХ.

Лист пише да у земљама региона, али и свијета, подацима највишег степена тајности може приступити тек неколико људи - предсједник, премијер и евентуално поједини министри и директори обавјештајних агенција.

Бивши министар безбједности БиХ Садик Ахметовић каже да би у БиХ требало скратити ову листу, те приступ врло тајним подацима омогућити само члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућем Савјета министара, директору Обавјештајно-безбједносне агенције и евентуално министру безбједности.

Он истиче да подацима "врло тајно" не смије имати приступ широк број људи и да је највећи проблем у БиХ што, у принципу, ниједан тајни податак не може да буде сачуван.

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић сматра да не треба скраћивати листу лица, већ јасно дефинисати шта су заиста тајни подаци и разграничити шта се тајном означава ради манипулисања.

Он истиче да је питање колики је интегритет људи који производе те тајне и врло тајне податке.

Лист наводи да је БиХ можда једина земља у свијету у којој приступ врло тајним подацима, без безбједоносних провјера, имају и људи са држављанством друге земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана