Шпирић: Срби етнички очишћени у Федерацији БиХ

Срна
Шпирић: Срби етнички очишћени у Федерацији БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да су Срби, као конститутивни народ у БиХ, етнички очишћени у Федерацији БиХ.

Коментаришући застој у формирању Вијећа народа у Парламенту Федерације БиХ, Шпирић је рекао да му је жао што се процесу формирања власти у ФБиХ приступа на сасвим површан и политикантски начин.

"Мислио сам да ће пажњу домаће и међународне јавности изазвати чињеница да све парламентарне партије у Парламенту ФБиХ немају довољан број делегата из реда српског народа, јер од 17 делегата све партије су испјеле да изаберу само 13 Срба, док су клубови хрватског и бошњачког рада попуњени са потребних 17 делегата", рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Он је констатовао да та ситуација указује да у ФБиХ нема једног конститутивног народа, да су Срби етнички очишћени из овог ентитета, и да је то суштина проблема конституисања власти у ФБиХ.

Шпирић је навео да ће предсједник и потпредсједник Парламента ФБиХ бити изабрани из реда бошњачког и хрватског народа, што је сасвим легитимно, а да ће "грађански концепт" бити примијењен само на српски народ у ФБиХ.

Према његовим ријечима, таква конституција власти гарантује неуспјех, а СНСД у таквој власти неће учествовати.

"Сви који буду тражили компромисе да покрију ту мрљу у ФБиХ, заправо, врше лошу услугу свима у ФБиХ. Мислио сам да ће чињеница да од Дејтона до данас једино Клуб српског народа у Вијећу народа у ФБиХ никада није био комплетиран, бити својеврсно жзвонож за узбуну, али се то није десило", каже Шпирић.

Он је истакао да "13 никада не може бити једнако 17", и упозорио да оно што су Демократски фронт и Жељко Комшић у протекла два мандата радили Хрватима у БиХ, очигледно сада желе да раде и Србима у ФБиХ.

"Ми из СНСД-а не сметамо конституисању тој власти на нивоу БиХ, али мислимо да то неће баш лако функционисати", истакао је Шпирић.

Потврдио је да ће СНСД наставити праксу напуштања Паламента БиХ све док не буде прихваћен њихов приједлог о смјени предсједавајућег Представничког вијећа Парламента БиХ Шефика Џаферовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана