Шпирић: Безбједност Мектићева играчка

Жељка Домазет
Шпирић: Безбједност Мектићева играчка

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић снажно поткопава безбједност, али Представнички дом Парламента БиХ не поклања пажњу том проблему и безбједност је остала играчка у рукама неодговорног министра, а Парламент нема снаге да о томе разговара, изјавио је јуче посланик СНСД-а Никола Шпирић.

Посланици су одбили Шпирићев приједлог да у дневни ред сједнице Представничког дома буде уврштена информација о стању безбједности у БиХ поводом алармантних изјава и извјештаја које износи Мектић.

- Да ли ће се суштински ући у проблем безбједности БиХ или ћемо имати министра безбједности који ће ионако тешку ситуацију да претвори у циркус. Безбједност не смијемо дати у руке људима који се тиме забављају - истакао је Шпирић.

Затражио је информацију о свим организацијама, удружењима и појединцима чије дјеловање може да се подведе под нарушавање безбједносне ситуације у БиХ.

- Информација би требало да садржи осврт на уништавање вишка наоружања и минско-експлозивних средстава, дестинације гдје наоружање из БиХ завршава, а посебан акценат требало би ставити на све снажнију мигрантску кризу. Никада нисмо имали ни цјеловиту информацију о томе шта се дешава са повратницима у БиХ са страних ратишта, какво је дјеловање Исламске државе, параџемата и вехабијских покрета - констатовао је Шпирић.

Предложио је да, ако министар није у стању да одмах одговори на та питања, у року од 20 дана буде одржана затворена сједница, али то није прихваћено.

- Већ годинама министар безбједности прича изван БиХ да у њој постоје паравојске, параполиције и појединци који поткопавају уставни поредак БиХ, а нешто слабије говори о параџематима, присуству Исламске државе, повратницима са страних ратишта. Када Мектић говори о РС као проблему за БиХ, онда добије подршку ФБиХ, а када ја говорим да се разговара о безбједности у БиХ, онда посланици из ФБиХ уопште не желе да разговарају о томе. То је тешка спознаја и плашим се да улазимо у тешко вријеме, а да нам накнадна памет неће помоћи - каже Шпирић.

Мектић је за федералне медије рекао да је Шпирић демагог који осим демагогије још једино зна добро радити само за себе и своје интересе.

- Шпирић живи од шупље приче. Никад ништа није корисно урадио осим што је себи прибавио материјалну корист и гдје год гребете око криминала ту ћете доћи до Шпирића. Нико се не игра са безбједношћу. Безбједносне агенције раде одговорно свој посао и држе безбједносну ситуацију стабилном и под контролом - истакао је Мектић и додао да већ четврту годину БиХ нема ниједног терористичког инцидента.

Представнички дом прихватио је да по хитном поступку буде разматран приједлог измјена Закона о кривичном поступку БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио посланик СДА Амир Фазлић. Није прихваћен приједлог предсједавајућег Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Николе Ловриновића да по хитном поступку разматрају измјене овог закона чији је предлагач Министарство правде БиХ. Приједлог Министарства правде на превару је у уторак скинут са дневног реда сједнице Савјета министара БиХ. С друге стране, Дом народа уврстио је ове измјене у дневни ред јучерашње сједнице на приједлог замјеника предсједавајућег Барише Чолака из ХДЗ-а БиХ. О измјенама које ће бити усвајане по хитном поступку делегати јуче нису расправљали јер је сједница прекинута.

Занимљиво је да се дневном реду сједнице Представничког дома дома нису нашле предложене измјене Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ које је Савјет министара БиХ усвојио на приједлог Министарства безбједности БиХ.

Радончић морао у суд

Након усвајања дневног реда и паузе која је потом услиједила Дом народа Парламента БиХ прекинуо је засједање на приједлог делегата Фахрудина Радончића из СББ-а.

- Ви знате да у 14 часова имам обавезу пред Судом БиХ - казао је Радончић коме је у току суђење за ометање правосуђа.

Његовим одласком Клуб Бошњака је остао непотпун и не би било кворума за доношење одлука, па је након консултација сједница прекинута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана