Шпирић: Ако није заснована на Уставу, заједничка изјава представља странпутицу

Срна
Шпирић: Ако није заснована на Уставу, заједничка изјава представља странпутицу

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да заједничка изјава о европском путу БиХ, ако није заснована на Уставу и Дејтонском мировном споразуму, представља странпутицу.

"БиХ, уколико жели да крене према ЕУ, мора да поштује Дејтонски мировни споразум и Устав, који не подразумијева преношење надлежности у скривеној форми", рекао је Шпирић Срни.

Он каже да треба показати више компетенција на усаглашавању те изјаве.

"Тешко ми је претпоставити да је изјава до те мјере цементирана и да не подразумијева никакве промјене, уколико су лидери политичких партија заједно са министрима иниостраних послова Њемачке и Велике Британије и Предсједништвом БиХ договорили да ће та изјава претпјети извјесне корекције", рекао је Шпирић.

Он је изразио бојазан да је поново на сцени "инат политика у БиХ".

"СНСД нема дилеме да треба радити на изјави да би она била прихваћена од свих, али видјећемо да ли ће они који треба да понуде ту изјаву бити на нивоу задатка и уважити примједбе, не само из СНСД-а и Републике Српске, него и остале, уколико их има", рекао је Шпирић, који је потпредсједник СНСД-а.

Истичући да је све још у зони спекулација, Шпирић је рекао да у СНСД-у још нису добили изјаву да би о њој разговарали.

"Претпостављам ће се радити о усаглашеној, а не о понуђеној изјави, која није била предмет усаглашавања", рекао је Шпирић.

Говорећи о отвореном писму потпредсједника НДП-а Момчила Новаковића упућеног предсједнику СНСД-а Милораду Додику поводом најаве да ће посланици СНСД-а да напуштају сједницу парламента БиХ, све док не буде смијењен предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић, Шпирић каже да би коалиција окупљена око СДС-а требало да се упита откад је то за њих Џаферовић витални национални интерес Срба.

Новаковић је у писму позвао Додика да преиспита ову одлуку, наводећи да напуштањем сједница Република Српска остаје без могућности да користи ентитетско гласање, те да би механизам заштите националног и ентитетског интереса морао да буде изнад дневно-политичких догађаја.

Шпирић истиче да би "такозвана коалиција за промјене окупљена око СДС-а требало да схвати да се национални интерес Срба и Републике Српске не постиже отвореним писмима и препуцавањима у медијима, већ да то подразумијева да се сједне и да се тај витални интерес дефинише".

 

"Оно што посебно боде очи јесте да смо се ми разишли, не око виталног националног интереса, већ око Шефика Џаферовића. Ако коалиција око СДС-а Џаферовића подразумијева као српски национални интерес, онда смо ми заправо дубоко у кризи", напоменуо је Шпирић.

Он каже да се СНСД никада неће договарати о томе да људи, које из највиших институција власти оптужују за евентуално прикривање ратног злочина, буду на челу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

 "Што прије то људи окупљени у коалицији око СДС-а схвате, онда ће бити више простора да се сједне и договора. Међутим, основно питање које би себи требало да поставе они који шаљу отворена питања предсједнику Републике Српске и СНСД-а Милораду Додику, јесте откад је то за њих Џаферовић витални национални интерес Срба", рекао је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана