Савчић: Помен невиним жртвама готово у сваком дијелу Српске

Срна
Савчић: Помен невиним жртвама готово у сваком дијелу Српске

Брод - Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас у Броду да у Српској готово да нема дана да се у неком њеном дијелу не ода пошта страдалим невиним жртвама.Савчић је истакао да Срби морају да његују културу сјећања, како не би били поновљени слични догађаји.

"Злочин у Сијековцу доказ је ко је извршио агресију", рекао је Савчић на Духовној академији у амфитеатру Средњошколског центра "Никола Тесла" у Броду којом је данас завршено обиљежавање 25 година од страдања Срба у Сијековцу, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске.


Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је на академији да је 26. март дан када је "историја још једном опоменула да Срби многима нису по вољи".

"Симболичне казне у два случаја за овај гнусни злочин љуте нас и чине крајње разочараним", навео је Јовичић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је обишао и Спомен-собу у просторијама Борачке организације општине Брод, рекао је да је Брод био прва жртва у низу злочина почињених над Србима.

"Република Српска је наша светиња, морална икона. На нама је да је економски ојачамо јер само тако је можемо одбранити", навео је Савановић.

Обиљежавање 25 година од страдања Срба у Сијековцу, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске, почело је архијерејском литургијом у цркви у овом мјесту, након чега је служен парастос убијеним Сијековчанима, а положени су и вијенци.

У селу Сијековац, општина Брод, прије 25 година регуларне војне снаге Хрватске заједно са паравојним бошњачко-хрватским формацијама извршиле су стравичне злочине и у неколико наврата убили 46 Срба, цивила, жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за један час убијено је девет лица, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић. Убијени су очеви са два, односно три сина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана