Шаровић: Нисам прекорачио овлаштења пооштравањем процедура

Срна
Шаровић: Нисам прекорачио овлаштења пооштравањем процедура

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да није прекорачио овлаштења пооштравањем процедуре за добијање сертификата о поријеклу воћа и поврћа из БиХ које се извози у Русију.

"О томе сам посебно водио рачуна и истрајаћу, како би стотинама и хиљадама породица у БиХ омогућио да што прије почну да извозе воће и поврће у Русију", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он је појаснио да онај ко жели да извози у Русију, мора да се идентификује да ли је прозвођач или само извозник, који мора да пријави произвођача.

Према његовим ријечима, произвођач мора да докаже колики су му засади воћа или поврћа и колики је годишњи принос, односно мора да докаже да је то његово.

"Када је ријеч о обрасцу о поријеклу из БиХ, потребно је и да приликом сваке испоруке приложи картице власитих књиговодства, којима се види стање залиха, да ли је извозник или кооперант", додао је Шаровоћ.

Он је навео да је, према новим правилима, потребно да инспектор буде присутан приликом утовара призвода за Русију, а не као што је било до сада, да се сертификати за извоз додјељују на основу изјаве.

"Ту су и друге ствари које ће омогућити јаснију и квалитетнију контролу, чиме ће се сузити простор манипулантима и преварантима, те онима који трче за брзим зарадом. Ово ће помоћи и БиХ и произвођачима да у континуитету врше испоруку својих производа у Русију", истакао је Шаровић.

Он није могао да каже колико су произвођачи воћа и поврћа из БиХ изгубили забраном извоза у Русију, али је додао да је тај извоз на мјесечном нивоу три или четири милиона КМ.

Пооштреним процедурама, које су на снази од недјеље, 11. марта, стекли су се услови за преговоре о укидању забране извоза у Русију.

Сертификат "Форм а" од сада ће издавати Спољнотрговинска комора БиХ, поштујући строге процедуре које је наредио Шаровић, чијом примјеном ће бити сужен простор за злоупотребе овог документа, па ће у извозном послу са Русијом остати само озбиљни произвођачи и извозници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана