Сарајки пријете јер је критиковала ношење никаба

РТРС
Сарајки пријете јер је критиковала ношење никаба

Сарајево - Нови примјер радикализма на друштвеним мрежема. На свом Фејсбук профилу Лејла Чолак из Сарајева осудила је јавно испољавање религиозних симбола. Слиједи бура реаговања. Стигла је салва увреда, коментара и пријетњи.

Најгласнији Мирза Џидић из Зенице, који у униформи Оружаних снага БиХ, позива на линч. Са неколицином истомишљеника Џидић пише да Лејлу треба силовати, прегазити аутомобилом и запалити. Све је пријављено МУП-у Кантона Сарајево.

На приватном Фејсбук профилу Лејла Чолак критиковала је ношење никаба и хиџаба, религиозних обиљежја муслиманки, и истакла да је религија дио приватности појединца, баш као и сексуално опредјељење.

- Након тога услиједио је јавни линч. Почела сам да добијам пријетње у инбокс. Људи су слали поруке увредљивог и пријетећег садржаја - рекла је Лејла за нашу телевизију.

Њеним писањем на друштвеним мрежама позабавио се и већ доказани радикални исламистичи портал Саф. Ипак, из салве увреда, издвојила се пријетња Мирзе Џидића, који је, каже Лејла, припадник Оружаних снага БиХ.

- На свом Фејсбук профилу јавно је позвао да ме треба силовати, па онда да ме полију бензином и прегазе аутом. Ја преузимам одговорност за оно што сам рекла. Мени је јасно да то може да повриједи неке људе, али постоји и нека граница гдје престају увреде, а почињу озбиљне пријетње - каже Лејла.

Мирза је због пријетњи пријављен МУП-у Кантона Сарајево. У Оружаним снагама БиХ нису могли да коментаришу овај случај, нити да потврде да ли је Џидић њихов припадник. Судећи према фотографијама, јесте. Лејла, као и сви у БиХ, има уставно право да слободно каже шта мисли. Ипак, овај случај је још један доказ да је у БиХ низак праг толеранције када неко има другачије мишљење. И да буде још горе, такви носе униформу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана