Салиховић предложен иза леђа министра

Горан Маунага
Салиховић предложен иза леђа министра

Сарајево - Министар правде БиХ Јосип Грубеша није био обавијештен о томе да је његов помоћник Милана Попадић званично сугерисала Министарству иностраних послова да главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића кандидује за позицију у одбору директора Повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду у Хагу.

Попадићева је упутила допис Министарству иностраних послова док је Грубеша био на годишњем одмору. Већу димензију том проблему даје чињеница да је за Салиховића сугерисано због тога што га је Тужилаштво БиХ номиновало за ту позицију прије него што је Суд БиХ предложио Алму Тасо-Дељковић. Тиме је, као што је објавио "Глас Српске", вријеме пријаве постало један од главних аргумената на основу којих је Министарство иностраних послова кандидовало Салиховића за одбор директора Фонда за жртве при Међународном кривичном суду.

Извор из Министарства правде БиХ рекао је "Гласу Српске" да ће због свега Секретаријату Међународног кривичног суда бити упућен нови допис, што значи да слиједи нова бламажа правосуђа БиХ на међународној сцени.

- Прије тога би требало да се усагласе представници Министарства правде, Суда и Тужилаштва БиХ. У допису би требало да буде предложен кандидат који има све потребне квалификације. Пошто је избор чланова планиран за новембар, вјерујемо да ће бити одобрен нови рок за предлагање кандидата с обзиром на то да је актуелни истекао 25. августа - казао је наш саговорник.

"Глас Српске" објавио је документ који је потписала Попадићева и у којем сугерише Министарству иностраних послова да путем Амбасаде БиХ у Хагу предложи Салиховића.

- Сугеришемо Амбасади БиХ у Хагу да предложи кандидатуру Салиховића, имајући у виду првенство пријаве и ранг позиције на којој се налази - стоји у допису Попадићеве.

Иако је стигао на вријеме одбачен је приједлог Суда БиХ који је у одбор директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду предложио Тасо-Дељковић.

Кандидатура Салиховића изазвала је нове трзавице између Суда и Тужилаштва БиХ. Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо истакла је да Тасо-Дељковић посједује све тражене квалификације за разлику од Салиховића.

Вилијам Пејс из Коалиције за Међународни кривични суд у критеријима за номинацију и пријем у одбору директора повјерилачког фонда за жртве истакао је да чланови тог тијела морају бити високо морални, непристрасни и квалификовани за пружање помоћи жртвама тешких кривичних дјела те да власт треба да учини све што је у њеној моћи како би се обезбиједила номинација кандидата највишег нивоа.

- Директно искуство или сазнање о таквом типу страдања могло би бити вриједна лична предност чланова одбора. Потребно је саосјећање са жртвама и разумијевање различитих типова страдања које су жртве претрпјеле, права жртава и начина на који се тим страдањем бави правни оквир Римског статута. Да би неометано испуњавали задатке, кандидати морају течно говорити енглески или француски језик - навео је Пејс.

Кресо је устврдила да Салиховић за разлику од Тасо-Дељковић не говори ниједан од поменута два језика, те да у раду никада није имао додирних тачка са жртвама. Попадићева је оптужила и Суд и Тужилаштво БиХ да су предложили кандидате који немају квалификације за поменуту функцију.

Скупштина држава странака  бира пет чланова Одбора директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду на мандат од три године. Пет мјеста се додјељује у складу са пет главних региона свијета. Предвиђено је да избор чланова одбора буде одржан у новембру. Одбор има важну улогу у давању смјерница Повјерилачком фонду за жртве и у прикупљању добровољних прилога и донација који омогућавају активности Фонда.

Одбор

Рад у Одбору директора Повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду подразумијева изузетно високу плату, дневнице и путовања по цијелом свијету гдје има жртава. Помоћу средстава сакупљених кроз добровољне прилоге, фонд спроводи програме помоћи. Они су посебно усмјерени на надокнаду штете која је жртвама нанесена злочинима из надлежности суда у Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана