Салиховић подноси нову апелацију Уставном суду

nezavisne.com
Салиховић подноси нову апелацију Уставном суду

Сарајево - Горан Салиховић, суспендовани главни државни тужилац Тужилаштва БиХ, у понедјељак ће Уставном суду БиХ поднијети нову апелацију за повреде права у поступку који је вођен против њега.

Ово је јучер „Независним“ потврдио сам Салиховић, дан након што је Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) БиХ одбацило као неоснован приговор застаре у дисциплинском поступку против њега. Наиме, ВСТС је донио одлуку којом се одбијају жалбе и тужиоца и туженог, те се тиме одлука Дисциплинске комисије потврђује.

Подсјећамо, другостепена Дисциплинска комисија за тужиоце ВСТВ-а 23. октобра је потврдила одлуку првостепене комисије у предмету против Салиховића, када је смијењен с мјеста главног државног тужиоца.

Иако је одлуком ВСТВ-а Салиховић и званично смијењен с функције главног државног тужиоца, он ће и даље остати тужилац Тужилаштва БиХ, али, како је навео, наставиће да се бори за своја права.

„Подсјећам да је Уставни суд БиХ утврдио повреду права на фер суђење, као и да је наступила застара, ништа нису доказали у поступку. Ми сада имамо апсурд да је одлука једне комисије јача од одлуке Уставног суда“, каже он.

С тим у вези наводи да сада у апелацији иде према Уставном суду БиХ с привременом мјером да се врати на позицију главног тужиоца БиХ, али и да ће се позвати на повреду права у поступку који је вођен против њега.

„Ово што ради ВСТВ представља кривично дјело. Показујемо да не постоји правна држава и не знам чему ово води. Имамо одлуку Уставног суда, који је утврдио да нисам имао фер суђење, да није ништа доказано у том поступку, који је монтиран и у којем су сви рокови исцрпљени јер је наступила застара. Имамо двије повреде - Устава БиХ и Европске конвенције“, каже Салиховић.

На крају истиче да је и сам члан ВСТВ-а Горан Незировић рекао да ће коначна одлука о Горану Салиховићу бити позната тек након што Уставни суд донесе одлуку о његовој апелацији.

Подсјећамо, Уред главног дисциплинског тужиоца ВСТВ-а покренуо је поступак против Салиховића због умијешаности у опструирање истрага против високих политичких дужносника. Такођер, и Тужилатво БиХ води истрагу против Салиховића за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, несавјестан рад у служби, ненамјенско трошење новца, као и за опструирање процесуирања кривичних предмета. Иначе, ВСТВ је на јучерашњој сједници одлучио да се понови конкурс за позицију замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

„Мислим да конкурс треба поновити и због односа унутар Тужилаштва БиХ, као и због јучерашње одлуке о одбијању жалби већ сада бившег главног тужиоца Горана Салиховића“, рекао је Милан Тегелтија, предсједник ВСТВ-а.

Он је рекао да према редовној процедури слиједи и расписивање конкурса за позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ, додајући да ће конкурси за позиције главног тужиоца и његовог замјеника ићи упоредо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана