СНСД: У Влади РС досадашњи партнери

nezavisne.com
СНСД: У Влади РС досадашњи партнери

Бањалука, Требиње - Младен Босић, лидер Српске демократске странке, позвао је све парламентарне странке, осим Савеза независних социјалдемократа, на разговоре о формирању нове власти у РС, међутим, у самом СНСД-у кажу да се ради о покушају губитника да дођу до функција, али да од тога на крају неће бити ништа.

Милорад Додик, предсједник РС и лидер СНСД-а, казао је данас у Требињу да је у овом тренутку извјесно да ће Владу чинити три политичке партије које су је и до сада сачињавале и да су све остале комбинације спекулације.

"Босићу преостаје још мало политичког живота на мјесту предсједника партије, те су све те приче њихов проблем. Прозивке Младена Босића који је СП РС и ДНС најприје називао криминалцима, а сада их позива да заједно формирају власт, сигурно неће утицати на ове двије странке", рекао је Додик.

Радован Вишковић, потпредсједник СНСД-а, казао је данас да Босић има право разговарати са свима, само је питање ко ће разговарати с њим и како и на који начин мисли формирати Владу РС.

"То није реална варијанта и то је хибридна комбинација која би у садашњем односу снага била накарадна за РС. СДС то покушава с неке губитничке стране, јер су остали без ичега у расподјели функција", рекао је Вишковић, а преносе Независне новине.

У највећој странци у РС кажу да ће Владу Републике Српске највјероватније формирати странке које су је водиле у протеклих осам година, односно СНСД, Демократски народни савез и Социјалистичка партија, јер су грађани РС на изборима тако рекли.

Иначе, циљ СДС-а је да, уз Партију демократског програса и Народни демократски покрет, с којима заједно имају 36 посланика, на своју страну придобије СП и ДНС, без чијих девет посланика ниједан од два блока немају већину.

Тајанственост

У самом ДНС-у су тајанствени и не желе откривати карте, па тако Марко Павић, лидер ове странке, каже да не зна о каквом позиву се ради и да га још нико није контактирао поводом било каквих разговора.

"Нико ме још није звао, тако да не знам хоћу ли се одазвати", рекао је Павић, а на питање колико је реално да СДС формира Владу РС, уз осмијех је прокоментарисао: "Нисам ја баба гатара."

За разлику од ДНС-а, у СП-у кажу да ће се одазвати Босићевом позиву и разговарати на тему формирања скупштинске већине и власти у РС, али такође наглашавају да ће такве разговоре имати и са СНСД-ом и ДНС-ом, с којима су у протеклим годинама имали успјешну сарадњу.

"Нема разлога да не разговарамо са СДС-ом и све странке би требало да имају прилику да кажу своје мишљење о томе на који начин и како виде будућност односа у РС и БиХ, шта је то што би конкретно поједине странке жељеле да виде када је ријеч о организацији власти, учешћу у тој власти, која су кључна питања којима би странке требало да буду посвећене у рјешавању важних друштвених и политичких проблема", рекао је Петар Ђокић, лидер Социјалистичке партије РС.

Он је нагласио да СП не одбија разговор са било којом политичком странком, а да конкретна активност или евентуална сарадња зависе од тога шта се чује на тим разговорима.

Понуда

Према незваничним информацијама, СДС ће у разговорима са СП-ом и, уколико се одазове ДНС, овим двјема странкама понудити кључне функције у власти, односно мјесто премијера и предсједника Народне скупштине, а све са циљем да СНСД остане без власти у РС.

Образлажући свој потез да на разговоре позове парламентарне странке, Босић је рекао да СДС процјењује да постоји већина парламентарних странака које су се залагале за промјене у РС и да се ради о покушају да се направи власт којој би приоритет било покретање економије, борба против незапослености и борба против криминала и корупције.

Након сједнице Предсједништва СДС-а, Босић је рекао да је убијеђен да ће се странке одазвати позиву СДС-а, без обзира на то што су неке од њих учествовале заједно са СНСД-ом у власти.

Према Босићевом мишљењу, позив за промјенама у РС је уродио плодом, јер, како каже, у НС РС ће бити "много више снага из странака које су се залагале за промјене и биле незадовољне досадашњоим влашћу и статусом РС".

"Састав посланичког сазива у мандате 2014/2018. године је онај који је добио подршку или повјерење на већем или мањем захтјеву да се десе промјене у Српској. То је база легитимитета на којем базирамо наш позив свима, осим СНСД-у, да се приступа формирању владе која би донијела промјене", рекао је Огњен Тадић, кандидат за предсједника РС и потпредсједник СДС-а, након сједнице Предсједништва ове странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана