Резултати референдума у РС не вријеђају интересе Бошњака

Срна
Резултати референдума у РС не вријеђају интересе Бошњака

Бањалука - Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило је да ни Одлуком Народне скупштине о констатовању резултата републичког референдума на питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?", нити Законом о основном васпитању и образовању, нису повријеђени витални национални интереси бошњачког народа.

Вијеће је свој став о непостојању повреде виталних националних интереса бошњачког народа у односу на Одлуку о констатовању резултата референдума образложило чињеницом да садржај оспорене Одлуке не представља материју која се односи на заштиту ових колективних права, те да се, сходно томе, не може сматрати питањем виталног националног интереса ниједног конститутивног народа.

"Одредбе оспорене Одлуке једнако се односе на сваког грађанина Републике и не садрже националне одреднице, усљед чега се не могу довести у везу с повредом виталних националних интереса", саопштено је из Уставног суда.

Из те институције подсјећају да је у односу на Закон о основном васпитању и образовању, Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске у захтјеву истакао, између осталог, да садржај појединих одредаба оспореног Закона представља повреду виталног националног интереса бошњачког народа јер се њима том народу оспорава право на назив језика, односно да буду једнакоправни и једнако третирани у образовном систему и промовисању културе, традиције и културног насљеђа.

Вијеће је одлучило да ни Законом о основном васпитању и образовању Републике Српске нису повријеђена права из оквира заштите виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа.

Оцијењено је да наводи Клуба делегата бошњачког народа не указују на повреду ниједног права из оквира заштите виталног националног интереса било којег конститутивног народа посебно.

Вијеће је нагласило да чињеница што одређени закон не садржи нормативно рјешење у смислу захтјева Клуба делегата бошњачког народа не може бити предмет поступка заштите виталног националног интереса.

Вијеће сматра да може оцјењивати само постојеће одредбе Закона, у форми и садржини у којој су прописане, а могућа друга законска рјешења, као и њихова будућа примјена са аспекта заштите виталног националног интереса како га утврђује Устав Републике Српске, не могу се разматрати, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана