Ревизори изузети из закона, купују зграду за пет милиона КМ?

nezavisne.com
Ревизори изузети из закона, купују зграду за пет милиона КМ?

Сарајево, Бањалука - Савјет министара БиХ, уколико успије одржати данашњу сједницу, могао би донијети одлуку да се набавка зграде за смјештај Канцеларије за ревизију БиХ, вриједне пет милиона КМ, изузме од примјене Закона о јавним набавкама, и поред тога што су управо ревизори најгласнији и највише замјерају осталим институцијама што заобилазе и крше Закон о јавним набавкама.

Одлуку о изузећу од примјене Закона о јавним набавкама израдила је Служба за заједничке послове институција БиХ, у којој јуче нисмо успјели сазнати због чега се ова зграда набавља изузећем од закона. У тој одлуци се наводи да ће инвестиција бити тешка пет милиона - милион ће бити обезбијеђен из прихода “Службеног листа БиХ”, а четири милиона из буџета.

“Овом одлуком изузима се од примјене одредаба Закона о јавним набавкама поступак куповине/набавке објекта за потребе смјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ у Сарајеву, а односи се на куповину непокретне имовине која се изузима од предмета од примјене закона, уз обавезу уговорног органа да осигура транспарентност процедуре”, наводи се у самој одлуци.

Стручњаци објашњавају да у свему овоме нема ништа чудно и да је то масовна појава када је у питању набавка постојеће зграде с обзиром на то да се то углавном ради на такав начин.

“Мени је ту чудније што Канцеларија за ревизију није сама донијела одлуку да се та набавка изузима из процедура које налаже Закон о јавним набавкама и да о томе одлучује Савјет министара БиХ. Углавном, чланом 10. Закона о јавним набавкама изузеће од примјене закона односи се на уговор о куповини или закупу постојећих зграда уз услов да се обезбиједи транспарентност тог посла”, рекао је Игор Вукајловић, из Удружења грађана “Тендер”, додајући да са становишта закона ту нема ништа спорно.

Занимљиво је и то да мишљење на одлуку о изузећу од примјене одредаба Закона о јавним набавкама БиХ није доставила Агенција за јавне набавке БиХ, јер, како се наводи у образложењу одлуке, ова агенција се на претходне приједлоге прогласила ненадлежном.

“Агенција за јавне набавке БиХ прогласила се ненадлежном за давање мишљења на приједлоге одлука, подзаконских аката или других аката”, наводи се у образложењу одлуке.

Када је у питању израда ове одлуке, није испоштована ни процедура која се односи на јавне консултације, што је била обавеза, међутим Служба за заједничке послове БиХ од Савјета министара БиХ затражила је и да се израда и доношење одлуке о изузећу од примјене Закона о јавним набавкама ослободи консултација и то због, како су навели, “хитности поступка и трајног рјешења смјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ”.

На обавезу провођења поступка консултација указала је и Канцеларија за законодавство Савјета министара БиХ, која је у свом мишљењу навела у којим се случајевима нека институција БиХ може ослободити обавезе провођења консултација, а то су хитне околности ради заштите здравља, усвајање буџета, непредвиђене међународне обавезе, судско поништење дијела или цјелокупног прописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана