Ректор Радослав Грујић поднио оставку

Срна
Ректор Радослав Грујић поднио оставку

Источно Сарајево - Досадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић поднио је неопозиву оставку на ту дужност.

Грујић је данас на конференцији за новинаре саопштио да ће Универзитетом до наредне сједнице Сената руководити проректор за људске и материјалне ресурсе Перица Гојковић.


Он каже да не вјерује да је његова оставка резултат политичких притисака, већ да је плод амбиције појединаца "који немају граница у својим методама притисака и пријетњи", а као примјер је навео да прошле године у септембру аутомобил паркирао у једном хотелу, а спавао у другом.

"Ова група декана је заведена. Они нису ти који то организују и раде, него неко иза њих. То су фини момци без искуства у академској заједници и на факултету", рекао је Грујић и додао да је ових дана контактирао и са ресорним министарством и са најзначајнијим људима из политичког живота.

Он наводи да амбиције за инвестицијама на Универзитету не престају, али да то није могуће реализовати јер се Универзитет мора развијати у складу са могућностима и оним што може да добије из буџета Републике Српске.

"Морамо сачувати мир на Универзитету. Универзитет је испред било ког појединица и он треба да остане најбољи и најстабилнији у БиХ", рекао је Грујић и додао да остаје професор на Универзитету.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Перица Гојковић, који ће до наредне сједнице Сената руководити Универзитетом, каже да је његов први задатак да ради на смиривању ситуације и да се Универзитет стабилизује.

"Позвао бих свих 17 декана да се укључе у овај процес да се ситуација смири. Наш први задатак је да формирамо један тим. Договорили смо да ја и проректор /Дејан/ Бокоњић, уз још два декана, будемо у том тиму и разговарамо са обје групе декана ради смиривања ситуације на Универзитету и да постигнемо јединство", истакао је Гојковић.

Он је упутио поруку студентима и родитељима да се не брину, јер ова промјена на челу Универзитета не значи ништа и Универзитет ће наставити да ради као и до сада.

"Желимо да што прије закажемо сједницу Сената и да на тој сједници именујемо в.д. ректора који у року од шест мјесеци треба да распише конкурс за избор новог ректора. Очекујем да ће та сједница бити заказана у наредних 15 до 20 дана", рекао је Гојковић.

Предсједник Управног одбора Универзитета Ратко Ђуричић изразио је жаљење што Грујић одлази са функције ректора, оцијенивши сарадњу са њим као квалитетну.

"Све велике проблеме рјешавали смо заједно. Све кључне одлуке доношене су на проширеном колегијуму и нико није био против. Не би било добро да се преносе информације да је стање на Универзитету лоше, јер он у овом тренутку позитивно послује", истакао је Ђуричић.

Према његовим ријечима, Универзитет може да буде примјер финансијске дисциплине.

"Одговорно тврдим да је Универзитет примјер да јавни сектор може овакву финансијску дисциплину да проведе за четири године. Створили смо предуслове да наредни Управни одбор може у наредну годину да уђе чистих рачуна, без икавих обавеза", рекао је Ђуричић и додао да је све рађено у складу са законом.

У петак, 8. септембра, декани 10 факултета и представници студената Универзитета затражили су Грујићеву оставку, наводећи да ће, уколико не поднесе оставку, од чланова Сената бити затражено да хитно покрену процедуру његовог разрјешења.

Неслагање са овим захтјевом изразили су декани седам факултета и три проректора Универзитета у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана