Растерећење привреде, јача контрола новца

Марина Чигоја
Растерећење привреде, јача контрола новца

Бањалука - Влада РС утврдила је јуче сет реформских закона чији је циљ растерећење привреде, ограничење јавне потрошње и повећање одговорности за ефикасно коришћење буџетског новца.

Утврђен је, између осталих, приједлог закона о порезу на непокретности, којим је предложена јединствена стопа за све општине и градове од 0,20 одсто, те нижа стопа за непокретности које се користе у производњи од 0,18 одсто. Овим приједлогом предвиђено је и редефинисање начина утврђивања вриједности непокретности, повољнији третман непокретности које су намијењене за даљу продају и промјена рокова плаћања пореза.

Утврђен је и приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза с циљем побољшања ликвидности економског система и транспарентности у пословању уз елиминисање изазова приликом наплате потраживања. Влада је утврдила и приједлог закона о фискалној одговорности у РС с циљем унапређења укупног система јавних финансија и увођења додатне фискалне одговорности.

- Овим законом уређују се мјере на основу којих се успоставља фискални оквир, ограничава јавна потрошња, јача одговорност за ефикасно и ефективно коришћење буџетског новца, успоставља фискални савјет РС и јача систем контрола и надзора - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Приједлогом закона о одгођеном плаћању пореског дуга, који је такође утврђен, предвиђено је да је порески дуг уз испуњење одређених услова могуће измирити одгађањем једнократно најдуже до годину или у једнаким мјесечним ануитетима најдуже до 60 мјесеци.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је у овом сету предложених закона уважена већина захтјева пословне заједнице, али да су остала још нека питања која је потребно додатно размотрити.

- Међу њима је и закон о порезу на непокретности. Привредници сматрају да и не треба да га плаћају, с обзиром на стање у привреди. Ипак, уважавајући комплетну ситуацију у којој се налазимо, привредници сматрају да би стопа пореза на непокретности у којима се непосредно обавља производња требало да износи 0,10 одсто - рекао је Благојевић.

Он је истакао да нису усвојене ни одређене мјере које би имале велики значај за привреду, а међу којима су најважније измјене Закона о доприносима, којим би се смањила стопа доприноса.

- Мјере растерећења привреде, најављене Економском политиком РС за 2015. годину, нису реализоване према најавама и очекујемо ефективнији ангажман у наредном периоду да би привреда била што прије растерећена - рекао је Благојевић.

Влада је јуче утврдила и приједлоге закона о порезу на добит, о рачуноводству и ревизији и приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја РС.

Аеродром

Влада РС донијела је одлуку о изради просторног плана подручја посебне намјене Аеродром Бањалука до 2035. године.

- Планом се утврђује шири простор аеродромског комплекса, проширење заштитних појасева и приступних путева за аеродром - саопштено је из Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана