РС добија врхунске услове за лијечење

Драгана Келеч
РС добија врхунске услове за лијечење

Бањалука - Реконструкцијом Централног медицинског блока и градњом сјеверног крила Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука биће једна од најсавременијих здравствених установа у региону.

Рекао је то јуче предсједник РС Милорад Додик послије потписивања уговора о реконструкцији и опремању централног медицинског блока, те изградњи сјеверног крила ове установе са компанијом "Вамед" из Беча.

- По завршетку пројекта имаћемо најбоље методе лијечења - истакао је Додик.

Он је нагласио да ће све финансијске обавезе за овај пројекат у износу од 84 милиона евра без ПДВ-а сносити РС, а не здравствени систем.

- Спроведена је тендерска процедура и на позив се јавило неколико реномираних фирми. Европска инвестициона банка одобрила је дугорочни и повољан кредит и дала сагласност на избор извођача радова и партнера - истакао је Додик и подсјетио да је ово најзначајнија инвестиција уз изградњу термоелектране и аутопута Бањалука - Добој.

Нагласио је да пројекат у Бањалуци није једина инвестиција у здравство наводећи да ће у Невесињу 11. октобра бити отворена болница, а да су започете процедуре за реконструкцију и опремање болница у Добоју и Касиндолу.

Премијер РС Жељка Цвијановић истакла је да се у Српској годинама ради на побољшању здравственог сектора.

- Изградили смо болницу у Бијељини, а сада реализујемо овај пројекат на добробит свих грађана - рекла је Цвијановићева.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да је предвиђена обнова централног медицинског блока површине око 41.000 квадрата и доградња 17.000 метара квадратних објекта сјеверног крила.

 - Биће реконструисане и све клинике и простори, односно три етаже које још нису завршене - казао је Богданић.

Директор компаније "Вамед" Герхард Рајтер рекао је да предстоји велики посао узимајући у обзир да треба фактички да буде изграђена нова болница, док стара болница и даље мора функционисати, за шта су потребни знање и експертизе. Рок за завршетак радова је 42 мјесеца плус додатних 30 дана.

Директор Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука Мирко Станетић је истакао да је имао само седам година када је почела прича о реконструкцији Клиничког центра послије земљотреса 1969. године.

- Потписивање овог уговора значи да се остварује један сан, који траје дуже од 50 година са жељом да под један кров ставимо све наше клинике и заводе - истакао је Станетић.

Услови

Реконструкција и опремање централног медицинског блока и изградња новог сјеверног крила Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука биће финансирани кредитним средствима Европске инвестиционе банке. Рок отплате кредита је 20 година са десетогодишњим грејс периодом и каматном стопом од 1,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана