Путна инфраструктура у БиХ најгора у региону

Срна
Путна инфраструктура у БиХ најгора у региону

Бањалука - Путна инфраструктура у БиХ најгора је у региону, због чега је потребно усвајање нових акциза на гориво, а средства неће ићи у буџете, већ директно за изградњу ауто-путева, изјавио је шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој за БиХ Јан Браун.

„Наше анализе показују да нам БиХ неће моћи вратити новац без повећања акциза. Значи, грађани ће куповином горива уједно платити изградњу путева, а нама вратити новац који смо позајмили“, рекао је Браун за „Независне новине“.


Он је навео да се често заборавља да акцизе на гориво за путеве и ауто-путеве већ постоје, али да је ријеч о томе да је ниво постојећих акциза „исцрпио“ потенцијал за позајмице.

„Питање је сљедеће - колико још новца предузећа за ауто-путеве и цестовна предузећа могу позајмити за изградњу Коридора жПет цеж и остале пројекте? За дио Коридора жПет цеж и ауто-путеве у Републици Српској, односно дио који се односи на ауто-пут Бањалука-Добој, постојеће акцизе потпуно су искориштене“, истакао је Браун.

Он је нагласио да је Европска банка потписала позајмице од 220 милиона евра за нове дионице Коридора „Пет це“ и путне пројекте, али да новац не може бити ослобођен док не буду усвојене нове акцизе.

„Уз поменутих 220 милиона, ми бисмо за изградњу путева могли одобрити додатне пројекте у вриједности 250 милиона евра. Да бисте могли вратити новац, потребне су вам нове акцизе. Дугорочно, ово је добро за грађане зато што БиХ има ужасне путеве“, каже Браун.

Он је додао да БиХ без добре транспортне инфраструктуре неће моћи да привуче инвестиције и развија економију.

„Сам Коридор жПет цеж повећава БДП БиХ за један одсто. Тренутни раст БДП-а износи 2,5 одсто, а био би 3,5 одсто да радови на том коридору нису толико успорили“, рекао је Браун.

Када је ријеч о гаранцијама у вези са новцем од нових акциза, он је навео да је ЕУ, за разлику од прошлог закона који је одбачен љетос, сада предложила амандмане који ће повећати транспарентност, тако што ће новац ићи директно у предузећа за изградњу ауто-путева.

„Рјешења која смо унијели су технички компликована, али са сигурношћу можемо рећи сљедеће - средства од акциза ићи ће директно за изградњу ауто-путева“, истакао је Браун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана