Пријетње свједоцима кроје ратну истину

Горан Маунага
Пријетње свједоцима кроје ратну истину

Бањалука - Свједоци на суђењима за ратне злочине суочени су са разним врстама притисака за којима посежу истражиоци како би изнудили жељене информације, а због све чешћег понављања таквих случајева правни стручњаци и адвокати предлажу да изјаве убудуће буду снимане, а пријаве о притисцима истражене и кривци кажњени.

Пријетње да ће завршити у затвору, бити осумњичени за ратне злочине или изгубити посао најчешћи су видови притисака на свједоке, због чега све чешће долази до ситуације да се њихови искази из истраге и у судници драстично разликују. Та појава је у посљедње вријеме најуочљивија била у процесу против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића.

Закон о кривичном поступку БиХ не обавезује истражиоце да снимају исказе, али су то неки чинили и до сада. Ни то, међутим, не искључује у потпуности могућност да свједоци исказ дају под притиском, али може послужити као доказ да је инструисан.

- На снимку у једном предмету види се прекид испитивања свједока због паузе. Након паузе свједок радикално мијења исказ. Изговор је био да је размишљао на паузи и да је зато промијенио исказ у шта је тешко повјеровати - казао је извор "Гласа Српске" из правосуђа описујући ситуацију која се често понавља.

Адвокат Миодраг Стојановић каже да се много свједока у случајевима у које је био укључен суочавало са пријетњама и разним врстама притисака.

- То је постала уобичајена ситуација. Притиском се од свједока изнуђује да каже и оно што се није десило, да би тужилац остварио циљ. Зато свједоке прије испитивања треба припремити, јер они не знају своја права - каже Стојановић наводећи да би Агенција за истраге и заштиту (SIPA) и Тужилаштво БиХ требало да посегну за санкцијама, али да се умјесто тога дешава да истражиоци који пријете свједоцима напредују.

Борачка организација РС је упутила писмо свим општинским борачким организацијама у којем су дата упутства о правима свједока.

- Сви свједоци који дођу у ситуацију да им буде пријећено треба одмах да престану са свједочењем. Ако не смију те пријетње да пријаве надлежним органима БиХ, онда треба да их пријаве надлежнима у РС или локалној борачкој организацији, а ми ћемо даље да се боримо. Знамо да Тужилаштво БиХ бира свједоке којима може да манипулише - кажу у Борачкој организацији РС.

Адвокат Милан Романић каже да лажне изјаве свједока имају велики утицај на коначну пресуду, поготово када постоји већи број таквих исказа.

- Карактеристично је да свједоци приликом давања прве изјаве полицији дају пуно мање података него пет до десет година касније у изјавама Тужилаштву БиХ. То упућује на закључак да тужилац припрема свједоке на лажно свједочење. Притиске треба истражити и казнити - каже Романић.

Додаје да браниоци припадника српског народа којима се за ратне злочине суди у Суду БиХ имају велике проблеме у проналаску и пристанку свједока да дођу на рочишта и да изнесу истину.

- Због тога често на дугогодишњу робију бивају осуђени потпуно недужни људи. Страх се увукао међу свједоке, јер они сматрају да је тај суд неправичан и да је против Срба - каже Романић.

У SIPA и Тужилаштву БиХ кажу да немају сазнања да су њихови истражиоци узимали изјаве супротно правилима.

- Никад нисмо имали ни дисциплинских поступака против истражилаца због узимања изјава - рекли су у тужилаштву.

"Глас Српске" је још 2011. године објавио писане изјаве свједока Луке Гњатовића и Витомира Лакића уложене жалбеном вијећу Суда БиХ у којима наводе да су их истражиоци SIPA Мевлудин Мујезиновић и Ејуб Зукић присилили, под пријетњом да ће добити по пет година затвора и велику новчану казну, да лажно свједоче у предмету "Корићанске стијене". Против Мујезиновића и Зукића, међутим, нису покренуте никакве провјере. Објавили смо и да је 17 свједока на главном претресу у Суду БиХ у предмету "Кравица" рекло да су приликом давања изјава били под притиском, уцјењивани и оптуживани. Навели су да су главни протагонисти таквог "утјеривања истине" били истражилац SIPA Бајро Куловац, који је данас запослен у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, тадашњи тужилац Тужилаштва БиХ Ибро Булић и страни тужилац Кваи Хог Ип, који је напустио БиХ.

Адвокати истичу да нису процесуирани, јер би биле оборене и осуђујуће пресуде донесене на основу изнуђених изјава.

Пријетње

У Борачкој организацији РС кажу да је пријетњама било изложено и неколико свједока из околине Санског Моста које су истражиоци Тужилаштва БиХ испитивали о дешавањима током 1991. и 1992. године називајући их убицама.

- До сада је на бројне свједоке из српског народа вршен притисак, а то се ради и данас. Некима обећавају паре да би у својству заштићених свједока свједочили против својих суграђана и сабораца - рекли су у Борачкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана