Представници РС се повукли из пописног бироа

Жељка Домазет
Представници РС се повукли из пописног бироа

Сарајево - Чланови Централног пописног бироа из Републике Српске повукли су се из тог тијела и неће више учествовати у његовом раду, у складу са закључком Владе РС да ће такав поступак услиједити ако директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић до 25. јуна не повуче незакониту одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ.

Потврђено је то "Гласу Српске" у Заводу за статистику РС. Директор Завода Радмила Чичковић казала је да су се представници ове институције повукли и да неће учествовати у раду Централног пописног бироа.

Јукић је одлуку о јединственом програму обраде података донио без сагласности представника РС, а њоме је предвиђено да око 196.000 људи из спорних пописница буду третирани као стални становници БиХ иако годинама живе у иностранству. Народна скупштина заузела је став да је ова одлука незаконита и неприхватљива и да треба учинити све што је могуће да она буде поништена и да РС објави своје резултате пописа ако то не буде учињено. Посланици су усвојили закључак да се представници РС повуку из Централног пописног бироа ако Јукић до 25. јуна не поништи своју одлуку.

Замјеник директора Агенције за статистику Миљан Попић потврдио је да неће присуствовати сједници Централног пописног бироа која је заказана за сутра и да ће испоштовати закључке Народне скупштине РС.

- Упутићу допис осталим члановима Централног пописног бироа да их још једном упозорим на неопходност дјеловања у складу са Законом о попису 2013. године - рекао је Попић. 

Он је нагласио да представници РС овим потезом показују јасан и досљедан став да се морају поштовати законске норме и да не пристају на противзаконито дјеловање.

- Представници РС и српског народа неће дати легитимност ни легалитет објави резултата пописа супротних Закону о попису. Евидентно је да тако објављени подаци пописа неће бити признати ни унутар статистичких институција у БиХ које су припремиле, организовале и спровеле попис, па је онда јасно да не може бити признат ни на међународном плану - рекао је Попић. 

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић казала је "Гласу Српске" да представници Српске поштују закључке Народне скупштине. Говорећи о законским рјешењима која су неопходна да РС објави своје резултате пописа, она је казала да је Влада закључила да буде формиран радни тим.

- Тај тим ће помоћи у изради закона који ће утврдити Влада, а потом ускоро упутити у скупштинску процедуру - рекла је Цвијановићева.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић рекао је да је добро што су се српски представници повукли из Централног пописног бироа јер, како је истакао, овакав попис неће користити никоме.

- Овакав попис неће имати легитимитет ни легалитет српског народа - нагласио је он.

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић поручио је раније да неће повући одлуку о јединственом програму обраде података, а његов замјеник Фадил Фатић поручио је да ће резултати пописа бити објављени до 1. јула.

- Ентитет може доносити закључке какве хоће и то ме посебно не интересује јер нема директан утицај на наш рад, а нити треба имати. Агенција за статистику БиХ је независна институција и не треба трпјети било какве политичке притиске - рекао је недавно Фатић.

Члан Предсједништва СДС-а Александра Пандуревић рекла је да је Савез за промјене спремио апелације Уставном суду БиХ за оцјену уставности Јукићеве одлуке.

- Остало је још да се дораде неке финесе и мислим да ће током наредне седмице овлашћени подносиоци апелације то учинити - рекла је Пандуревићева.

Кључ

Коментаришући изјаву члана Предсједништва СДС-а Александре Пандуревић, која је казала да за приступ бази података постоје три кључа, а да свака агенција за статистику има једну шифру кључа, а самим тим и Завод за статистику РС, Чичковићева је казала да такав кључ није предвиђен законом.

- Да је Завод имао кључ, већ 18. маја би забранио објаву резултата, али такав кључ није предвиђен Законом нити заједничким радом у једном обрадном мјесту. Истина јесте да за систем администрирања базе података и домена постоји лозинка, што је и логично, али њен циљ јесте да се спријечи злоупотреба у систему, у смислу неовлашћеног приступа и измјене података, а не да обрада или објава резултата зависе од неке статистичке институције - објаснила је Чичковићева,

Казала је да у обрадном центру постоје лозинке за систем из три дијела, а да се 2014. приступило модерном систему који такође има тродијелну лозинку, а који омогућава бржи рад и снимање лица ко, шта и када ради на бази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана