Права терориста јача од опасности

Горан Маунага
Права терориста јача од опасности

Бањалука - Правоснажно осуђени терористи због ратовања у иностранству не морају да иду у затвор одмах послије изрицања пресуде јер то није прописано законом, а иако стручњаци упозоравају да би та пракса хитно требало да буде промијењена, до тога неће доћи под изговором да би тиме била прекршена права осуђених.

Овај проблем испливао је на површину у случају Енеса Мешића и његових сарадника који су након изрицања пресуде мјесецима били на слободи, а неки од њих чак покушали да поново оду у џихад. Мешић је у јуну ухапшен при покушају поновног илегалног преласка границе, а према незваничним информацијама, имао је намјеру да се поново придружи Исламској држави у Сирији. Тек након тога и остали осуђени позвани су на одслужење казне, али је један од њих, Адем Карамуја, побјегао и ухапшен је тек крајем прошлог мјесеца.

У Министарству правде БиХ су у одговору на питање једног посланика у Представничком дому Парламента БиХ навели да неће иницирати измјене Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера како би осуђени одмах послије изрицања пресуде ишли у затвор. Као аргумент за такав став навели су да би таква одредба била супротна важећим прописима, а осуђени би у том случају били ускраћени за право на испитивање посебних околности које би могле да оправдају одгађање или прекид извршења казне, што је погодност за сва осуђена лица.

- Уставни суд БиХ је у једном предмету из 2011. године неуставном прогласио норму која је предвиђала да Суд БиХ одмах одреди или продужи притвор ако изрекне казну затвора од пет година или тежу. Та одлука не даје могућност обавезног одређивања притвора након изрицања пресуде и истовременог упућивања на издржавање казне од стране Суда БиХ - појаснили су у Министарству правде.

Законом о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера прописано је да упућивање осуђених лица на издржавање казне затвора врши кривично одјељење Суда БиХ које је дужно да предузме потребне радње ради извршења казне затвора одмах након извршности одлуке. Оно позива осуђено лице које се налази на слободи и саопштава му дан када треба да се јави ради издржавања казне. У Министарству правде кажу да извршење може бити одгођено само на молбу осуђеног или на приједлог надлежног органа социјалне заштите ако је лице обољело од теже акутне болести, те због смртног случаја или тешке болести у ужој породици осуђеног.

- Закон о извршењу кривичних санкција БиХ оцијењен је као усклађен са важећим међународним стандардима. Зато нису планиране измјене важећих прописа - закључили су у Министарству правде.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић сматра да казнену политику и закон хитно треба мијењати.

- Нигдје у ЕУ казне за та кривична дјела нису тако благе као у БиХ. Званичници у БиХ требало би да имају и процјене како ће се 115 повратника из Сирије, колико их има тамо према подацима Министарства безбједности, понашати кад се врате у БиХ. А то ће бити ускоро - рекао је Ћеранић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да нису потребне измјене закона већ већа одговорност тужилаца и судија појединачно.

- Не могу да схватим судију који осуђеног терористу држи на слободи све док не побјегне. Ријеч је о несхватљивим и скандалозним пропустима Суда БиХ - каже Мектић.

Терористи правоснажно осуђени 7. априла 2017. године

Енес Мешић, 3 године затвора, ухапшен 13. јуна при покушају бјекства и одведен на одслужење казне

Адем Карамуја, 2 године затвора, у бјекству био до 23. августа када је ухапшен и упућен на одслужење казне

Мирза Капић, 1 година и 10 мјесеци затвора, на издржавању казне од 20. јула

Самир Хаџалић, 1 година затвора, на издржавању казне од 6. јула

Салко Имамовић, 1 година и 4 мјесеца затвора, у затвору од 4. јула

Ибро Делић, 1 година и 11 мјесеци затвора, 3. јула упућен на издржавање казне

Јасмин Јашаревић, 1 година и 4 мјесеца затвора, на издржавању казне од 30. јуна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана