Повећан број миграната у БиХ

klix.ba
Повећан број миграната у БиХ

Сарајево - У прва два мјесеца знатно је повећан прилив миграната у Босни и Херцеговини. Више од 100 их је само у овој години прешло границу БиХ, а прошле године у истом периоду само 40, изјавио је за klix.ba директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић.

Према информацијама којима располаже Служба за послове са странцима БиХ, Мађарска и Хрватска су затвориле своје границе у потпуности и то је посљедња одлука влада двију држава.


"Један дио миграната се креће према Румунији, а три групе су већ ушле у БиХ и завршиле на нашој територији, стога смо рекли да постоји могућност промјене руте и кретања миграната према нашој земљи. Мигранти су већ дужи временски период у Србији, то им ствара нервозу и они ће тражити сваки начин да се пробију ка Европској унији (ЕУ) јер БиХ и Србија дефинитивно нису њихове обећане земље", казао је Ујић.

Како је појаснио, три веће групе су ушле на територију БиХ. Служба за послове са странцима БиХ има оперативна сазнања да би мигранти могли почети у већем интензитету долазити у БиХ због претходно наведених статистичких података.

Поједини органи из Србије сматрају како мигранти неће прећи границу БиХ, а Ујић каже да су то добре вијести.

У 17 центара Комесаријата за избјеглице и миграције Србије смјештено је 6.700 миграната, од чега је пет центара за азил и 12 прихватних центара.

"Кретања миграната до сада су била непредвидива и за сада, ова рута која води преко Србије функционше. Остаје да се види шта ће бити у будућности. Више од 500 миграната и даље се налази на улицама у центру Београда у неадекватним просторима. Покушавали смо их убедити да их сместимо у центре и од јануара смо то успели са 800 миграната. Одређени број миграната константно одбија ући у азилни систем и процедуру. Србија је до сада показала висок степен толеранције, али у блиско време морат ће се одлучити - да ли ће ући систем или ће се њима бавити други органи", казао је за klix.ba портпарол Комесаријата за избјеглице и миграције Србије Иван Мишковић.

Мишковић сматра да би лијепо вријеме могло убрзати миграционе токове, али да су здружене снаге полиције и војске од јула на границама те да због појачаних контрола мањи број миграната улази у Србију.

"У наредном периоду неће бити већег прилива. Мађарска има само десет миграната дневно, код нас их је много више. Мислим да надлежна министарства из Србије комуницирају с властима и министарствима из БиХ и да се размењују подаци колико је ушло миграната, каква су им кретања и слично. Конкретно, неколико министарства из Србије је задужено за питања миграната", казао је Мишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана