Послодавци избјегли казне

Вељко Зељковић
Послодавци избјегли казне

Бањалука - Према подацима Пореске управе Републике Српске сви послодавци су испоштовали своју законску обавезу и својим радницима повећали плату за тридесет конвертибилних марака.

- Сви они су извршили измјену пријава својих запослених у Пореској управи, а у складу са посљедњим измјенама радног и пореског законодавства које су се тицале повећања плата и личних одбитака запослених - истакли су из Пореске управе Српске 

Како су додали, пошто су послодавци извршили ту своју законску обавезу о обавезном повећању плата, није било ни  потребе за санкцијама и изрицањем казни које су се кретале од 2.000 до 12.000 марака.

- Слободно се може закључити да је пословна заједница у Републици Српској озбиљно и одговорно схватила своју обавезу у вези са измјенама уговора о раду у складу са измјенама пореског и радног законодавства -  рекао је за "Глас Српске" портпарол ПУ РС Никола Салапура.

Из Савеза синдиката Републике Српске истичу како је ипак било одређених незаконитости приликом исплате увећаних плата те да је један број радника остао ускраћен за 30 КМ.

- Увећање плата је било законска обавеза и сви су је морали испоштовати. Али, питање је да ли су сви радници и добили увећане плате. Они који су имали плату мању од 570 КМ, а имају издржаваног члана породице, остали су ускраћени за овај износ новца. Такође, забиљежили смо и одређен број случајева у мањим привредним субјектима, а у којима су радници само формално добили увећану плату, али и да је једном броју радника, а како би се преклопило повећање плате за 30 марака, смањиван коефицијент рада - наводи предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић. 

Из Пореске управе пак наводе да им нису познати ови случајеви те да до сада није било жалби радника на евентуалне законске неправилности приликом исплата личних примања.

Из Савеза синдиката ово правдају страхом радника од губитка посла, те истичу да је овакве случајеве тешко доказати јер оштећени радници се не усуђују да о свему јавно проговоре.

Из Уније удружења послодаваца наводе како се ради о дезинформацијама, које у јавност скоро свакодневно пласирају представници радника.

- Мени таква предузећа нису позната, а ако у синдикату знају да таквих послодаваца има, зашто их не туже. Тај треба да одговора. Не треба беспотребно да стварају лошу атмосферу у Републици Српској, јер то ствара проблеме онима који честито раде свој посао - нагласио је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић додајући како пословној заједници у Српској није било нимало лако да спроведе законске измјене због силних административних потешкоћа са којима су се сусретали.

За повећање плата 60 милиона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 4. јула сет закона чије измјене и допуне је требало да обезбиједе да се повећају плате свих запослених у Републици Српској. Терет повећања плата, а који ће на годишњем нивоу износити око 80 милиона конвертибилних марака, сносиће Влада Републике Српске са 60 милиона КМ, а локалне заједнице са 20 милиона. Према новим правилима игре, а који су на снази од 1. септембра, више није могуће уговорити плату у нето износу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана