Посљедња ИСИЛ-ова упоришта у Сирији држе џихадисти из БиХ

Посљедња ИСИЛ-ова упоришта у Сирији држе џихадисти из БиХ 14.09.2017 10:32 | Vecernji,hr

Загреб - Према информацијама које је данас објавио загребачки Вечерњи лист посљедња ИСИЛ-ова упоришта у Сирији држе џихадисти из БиХ.

Наиме, према извјешштају руског министарства обране, након велике побједе над ИСИЛ-ом у граду Деир Ез-Зору, сиријска војска контролише више од 85% сиријског територија. Сиријска војска и борци либанонског Хезболаха те иранске револуционарне гарде, након ослобођења Дер Ез-Зора, кренули су према граду Маyадину, уз поједине дијелове Раке, посљедњем упоришту терориста ИСИЛ-а. Град Мајадин је специфичан по томе што се у њему налазе, уз остале стране борце, готови сви борци из БиХ те осталих земаља бивше Југославије.

Према информацијама до којих је дошао дописник Вечерњех листа из Сирије а које је добио од сиријске безбједносне службе, у борби за Деир Ез-Зор погинуо је и Бошњак Амер Џинић, ИСИЛ-овац из села Ошве код Маглаја, који је у Сирију отишао крајем 2013. године. У Сирију у џихад Амер Џинић је отишао с оцем, који је био члан вехабијско-селефијске заједнице, и седморо браће и сестара. Најмлађи брат Алмир успио је побјећи из Сирије, али је ухапшен на аеродрому Сарајево у јулу 2016. на основу потјернице коју је Суд БиХ расписао за њим због кривичног дјела организовања терористичке групе ради тероризма. Алмир је у Сарајево стигао из Истанбула, у којем га нико није зауставио упркос потјерници која је за њим била расписана.

У посљедњих мјесец дана, према изворима западних обавјештајних служби, више од 300 џихадиста из Раке и Деир Ез-Зора преко Турске вратило се у земље ЕУ, али и у БиХ. Да је крај ИСИЛ-а у Сирији питање дана, показује и чињеница да су терористи почели пребацивати финанцијска средства с територија који су под њезином контролом у друге државе, међу којима су и европске, саопштио је представник Министарства иностраних послова Русије Дмитриј Феоктистов.     

Обзиром на тренутачну ситуацију на терену, очекује се како би сиријски предсједник Башар Ал-Асад ускоро могао прогласити побједу над ИСИЛ-ом у крвавом рату који траје више од шест година.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица