Пленковић: Логораши из БиХ не могу да туже Хрватску државу

Танјуг
Пленковић: Логораши из БиХ не могу да туже Хрватску државу

Загреб - Хрватски премијер Андреј Пленковић изразио је жаљење због тога што истрага о ракетирању Банских двора ње окончана раније, већ је саопштена након 26 година.

Он је истовремено поручио да став владе да логораши из БиХ не могу да туже Хрватску за надокнаду штете.

Пленковић је рекао да Међународни кривични суд за бившу Југославију  није судио државама, него појединцима, те да стога нема основа за евентуалне тужбе које се најављују из Босне и Херцеговине.

Познати хрватски адвокат, Анто Нобило, међутим, тврди да логораши, са којима је он већ разговарао, теба да туже Хрватску за одштету и да је увјерен да постоји основ за то.

„Ми смо били јасни, Хашки суд је судио појединцима, нема одговорности држава. То је сасвим јасна позиција и то сам рекао и прије“, рекао је Пленковић поводом најава бошњачких удружења логора и жртава рата у БиХ да ће Хрватску тужити за оштету, након правоснажно изречене пресуде хашког трибунала у предмету „Прлић и остали“, којом је утврђена одговорност Хрватске за злочине над муслиманским становништвом.

Пленковић је, како је пренијела ХИНА, такође, коментарисао крај истраге о ракетирању Банских двора 1991. године.

„Мени је жао што то раније није било довршено. Захваљујем свима који су се ангажовали да се починитељи и налогодавци напада на Банске дворе идентификују“, рекао је Пленковић.

Директорат хрватске полиције, наиме, саопштио је јуче да је истрага у вези ракетирања Банских двора окончана, 26 година након тог догађаја и да су кривичне пријаве поднете против шесторице припадника бивше ЈНА за планирање, организовање и напад на тај објекат, 7. октобра 1991.и покушај убиства највиших хрватских државника.

Кривичне пријаве су поднијете, како је речено, против петорице држављана Србије и једног држављанина Хрватске.

Дио хрватских медија, међутим, данас са великим занимањем пише на тему како је први предсједник Хрватске Фрањо Туђман за двије седмице од агресора постао жртва.

Туђман је заправо посљедњом хашком пресудом означен као вођа удруженог злочиначког подухвата у дијелу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана