Паре из Русије за вртиће и домове културе

Маријана Миљић
Паре из Русије за вртиће и домове културе

Бањалука - Влада Српске је из средстава клириншког дуга издвојила 1,45 милиона марака за реализацију пројеката у три општине РС.

Те одлуке Влада је донијела на сједници 9. августа, а оне ступају на снагу дан након објављивања у “Службеном гласнику РС”, односно данас.

Тако је за реконструкцију и санацију Соколског дома у Хан Пијеску издвојено 174.000          марака, док ће за обнову крова зграде Дома културе у тој општини бити утрошено 126.000 КМ.

За куповину стамбених контејнера на подручју Сребренице биће издвојено 120.000 марака, а привредну инфраструктуру у тој општини 230.000 КМ.

Највише новца и то 800.000 марака биће утрошено за изградњу вртића у лакташком насељу Александровац.

Од начелника Хан Пијеска Владе Остојића јуче нисмо успјели да добијемо коментар јер су у општини рекли да није на послу. На позиве није одговарао ни начелник Сребренице Младен Грујичић.

На наше позиве једино је одговорио начелник Лакташа Ранко Карапетровић  који је навео да су аплицирали код Владе Српске да издвоји новац за изградњу вртића у Александровцу.

- У том насељу, које је огромно, већ дуже постоји потреба за

 изградњом вртића. Проблем је што и родитељи малишана немају вртић нигдје у близини него у самом центру Лакташа. План је да у почетку у новоизграђеном вртићу бораве двије групе малишана. Вртић ћемо фазно радити, према потребама  - навео је Карапетровић и додао да ће одмах кренути у расписивање тендера за избор фирме која ће градити вртић у Александровцу.

Влада РС је до сада у више наврата распоређивала новац од клириншког дуга.  општинама у Српској.

У Влади РС јуче су рекли да још није расподијељен комплетан износ новца од клириншког дуга, али нису могли прецизирати колико је још остало на рачуну.

Руски дуг 

Руски клириншки дуг настао је прије рата у БиХ и односи се на ненаплаћена потраживања овдашњих предузећа, која су своје производе испоручиле у Русију. БиХ је једина земља која је поменути дуг добила у новцу, а не у роби. Од укупних 125,156 милиона долара дуга, Српска је припало  36,29 милиона, ФБиХ 72,59 милиона, Брчко дистрикту 3,75 милиона, а институције БиХ 12,51 милиона. Русија је новац исплатила у августу прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана