Од марта вода скупља за 0,11 КМ

Б. Смиљанић, И. Кардум
Од марта вода скупља за 0,11 КМ

Бањалука - Скупштина града усвојила је јуче одлуку којом се одобрава поскупљење воде од 1. марта за 0,11 КМ по метру кубном, уз увођење накнаде за фиксно мјерно мјесто, у зависности од профила водомјера.

Приједлог “Водовода” да се накнада за мјерно мјесто плаћа 1,5 КМ, како су тражили, није прихваћена, него је она умањена на 1,2 КМ. У образложењу ове одлуке градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је корекција цијене воде била неопходна због повећаних трошкова “Водовода”, односно преузимања огромне мреже сеоских водовода.

- Крајем 2016. године сви сеоски водоводи, у дужини од неколико стотина километара, предати су на управљање “Водоводу” који је добио огромну мрежу у лошем стању и са малим бројем потрошача. Прошле године смо из градског буџета морали издвојити 500.000 КМ за субвенционисање пословања “Водовода”, јер управљање тако великом мрежом изискује огромне трошкове и сигурно је да би их то одвело у губитке. Такође, људи морају бити свјесни да градњу сваког новог водовода неко мора да плати и инвестира - нагласио је Радојичић

Директор “Водовода” Зоран Поповић је рекао да је ово предузеће у протекле двије године преузело све сеоске водоводе на одржавање, чиме је дошло до повећања трошкова пословања, а да тек слиједи преузимање фабрике воде “Црно врело”.

- Сеоски водоводи су јако компликовани системи, са неколико препумпавања воде, што изискује велику потрошњу струје. Налазимо се међу десет највећих потрошача струје у Републици Српској, са годишњом потрошњом од 2,5 милиона КМ, а преузимањем сеоских водовода тај трошак нам се повећао за око 600.000 КМ - казао је Поповић.

Независни одборник клуба Савеза за промјене Саша Лазић сматра да је, умјесто удара на кућни буџет грађана, требало да буду предузете друге мјере, као што је смањење плата радницима “Водовода”. - Ово сматрамо најновијим ударом на грађански џеп, након поскупљења горива, струје, одвоза смећа, паркинга и аутобуских карата. Сакупили смо 3.000 потписа грађана, те предложили скидање те тачке са дневног реда, што није прихваћено - рекао је Лазић. Одборници су усвојили све тачке дневног реда сједнице, међу којима и приједлог закључка о утврђивању нацрта одлуке о измјени и допуни Статута града, којим се предвиђа да 21. новембар, дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату, постане нови градски празник, као и приједлог одлуке о преношењу права управљања, коришћења и одржавања Спортске дворане у центру на Спортски центар “Борик”, те извјештај о реализацији годишњег програма рада Центра за предшколско васпитање и образовање за 2017/18. годину

Шљемови

Одборници ДЕМОС-а извели су перформанс на почетку сједнице, када су у салу ушли са шљемовима на којима је писало: “Црнадак - пут у НАТО приоритет”. Тиме су алудирали на медијске информације о говору министра спољњих послова БиХ Игора Црнатка током конференције о НАТО-у, одржане у Подгорици 25. јануара. Одборник ПДП-а у Скупштини града Јово Савановић рекао је да је, све у свему, смијешан покушај перформанса у Скупштини града, саопштено је из ПДП-а.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана