Od marta voda skuplja za 0,11 KM

B. Smiljanić, I. Kardum
Od marta voda skuplja za 0,11 KM

Banjaluka - Skupština grada usvojila je juče odluku kojom se odobrava poskupljenje vode od 1. marta za 0,11 KM po metru kubnom, uz uvođenje naknade za fiksno mjerno mjesto, u zavisnosti od profila vodomjera.

Prijedlog “Vodovoda” da se naknada za mjerno mjesto plaća 1,5 KM, kako su tražili, nije prihvaćena, nego je ona umanjena na 1,2 KM. U obrazloženju ove odluke gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je korekcija cijene vode bila neophodna zbog povećanih troškova “Vodovoda”, odnosno preuzimanja ogromne mreže seoskih vodovoda.

- Krajem 2016. godine svi seoski vodovodi, u dužini od nekoliko stotina kilometara, predati su na upravljanje “Vodovodu” koji je dobio ogromnu mrežu u lošem stanju i sa malim brojem potrošača. Prošle godine smo iz gradskog budžeta morali izdvojiti 500.000 KM za subvencionisanje poslovanja “Vodovoda”, jer upravljanje tako velikom mrežom iziskuje ogromne troškove i sigurno je da bi ih to odvelo u gubitke. Takođe, ljudi moraju biti svjesni da gradnju svakog novog vodovoda neko mora da plati i investira - naglasio je Radojičić

Direktor “Vodovoda” Zoran Popović je rekao da je ovo preduzeće u protekle dvije godine preuzelo sve seoske vodovode na održavanje, čime je došlo do povećanja troškova poslovanja, a da tek slijedi preuzimanje fabrike vode “Crno vrelo”.

- Seoski vodovodi su jako komplikovani sistemi, sa nekoliko prepumpavanja vode, što iziskuje veliku potrošnju struje. Nalazimo se među deset najvećih potrošača struje u Republici Srpskoj, sa godišnjom potrošnjom od 2,5 miliona KM, a preuzimanjem seoskih vodovoda taj trošak nam se povećao za oko 600.000 KM - kazao je Popović.

Nezavisni odbornik kluba Saveza za promjene Saša Lazić smatra da je, umjesto udara na kućni budžet građana, trebalo da budu preduzete druge mjere, kao što je smanjenje plata radnicima “Vodovoda”. - Ovo smatramo najnovijim udarom na građanski džep, nakon poskupljenja goriva, struje, odvoza smeća, parkinga i autobuskih karata. Sakupili smo 3.000 potpisa građana, te predložili skidanje te tačke sa dnevnog reda, što nije prihvaćeno - rekao je Lazić. Odbornici su usvojili sve tačke dnevnog reda sjednice, među kojima i prijedlog zaključka o utvrđivanju nacrta odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada, kojim se predviđa da 21. novembar, dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, postane novi gradski praznik, kao i prijedlog odluke o prenošenju prava upravljanja, korišćenja i održavanja Sportske dvorane u centru na Sportski centar “Borik”, te izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2017/18. godinu

Šljemovi

Odbornici DEMOS-a izveli su performans na početku sjednice, kada su u salu ušli sa šljemovima na kojima je pisalo: “Crnadak - put u NATO prioritet”. Time su aludirali na medijske informacije o govoru ministra spoljnjih poslova BiH Igora Crnatka tokom konferencije o NATO-u, održane u Podgorici 25. januara. Odbornik PDP-a u Skupštini grada Jovo Savanović rekao je da je, sve u svemu, smiješan pokušaj performansa u Skupštini grada, saopšteno je iz PDP-a.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana