Aulić: Cvijanovićeva će na argumentovan način braniti poziciju Srpske

GS
Aulić: Cvijanovićeva će na argumentovan način braniti poziciju Srpske

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas će na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na ubjedljiv, argumentovan i ustavan način braniti poziciju Republike Srpske i srpskog naroda, ali i Ustav BiH i Dejtonski sporazum koji na brutalan način krše bošnjački politički predstavnici i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, rekao je njen savjetnik Saša Aulić.

On je istakao da je siguran da sve zemlje koje nemaju unaprijed pripremljenu agendu i koje misle svojom glavom uvažiti stavove koje će iznijeti srpski član Predsjedništva BiH, a koji se baziraju na dosljednom poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Tema obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti neće biti samo rezolucija o Srebrenici koja je samo jedan u nizu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazum. Srpski član Predsjedništva će ukazati i na mnoga druga kršenja ovog sporazuma - rekao je Aulić.

Aulić je istakao da je rezolucija o Srebrenici "kap koja je prelila čašu".

-Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku Bih, uopšte nije konsultovano oko ovog pitanja. Zato je srpski član Predsjedništva BiH podnijela krivičnu prijavu protiv šefa misije BiH u UN Zlatka Lagumdžije, kao i inicijativu za njegovu smjenu - rekao je Aulić.

Aulić je ukazao da o rezoluciji o Srebrenici nema konsenzusa ni u BiH, niti u međunarodnoj zajednici.

-Sam način predlaganja i način glasanja pokazuje da nema konsenzusa i da su toga duboko svjesni i predlagači rezolucije - rekao je Aulić.

On je istakao da je ova rezolucija antisrpska, te podsjetio da je i advokat Frensis Bojl, ratni savjetnik Alije Izetbegovića, jasno rekao da je rezolucija o Srebrenici jedan od koraka ka konačnom obračunu sa Republikom Srpskom.

-Cilj im je da ukinu Srpsku i da tuže Srbiju. Ali su se iznenadili diplomatskom aktivnošću srpske strane. Ovo će biti prva tema u UN ovog tipa koja nema konsenzus - rekao je Aulić za RTRS.

On je naveo da i pojedine islamske zemlje koje su tradicionalno naklonjene Bošnjacima vide koliko je ova tema kontroverzna i predlažu amandmane kojima bi se ona izbalansirala.

-Sama ta činjenica nam govori da nema konsenzusa i da će oni, zahvaljujući odlučnom otporu kako rukovodstva Republike Srpske, tako i Srbije, mnogo teže doći do svojih ciljeva nego što su to mislili na početku - rekao je Aulić.

Povodom zahtjeva Amerikanaca Savjetu bezbjednosti UN da se na sjednici obrati i Kristijan Šmit, Aulić je rekao da će Šmit obratiti u ličnom svojstvu, kao privatno lice, jer ga mnoge zemlje ne priznaju za visokog predstavnika.

-Šmit u BiH brani laž, isto kao i oni koji su ga progurali da se obrati u Savjetu bezbjednosti. To je irelevantno za bilo kakvu realnost u BiH - rekao je Aulić.

On je ukazao da je Šmit prvo trebao da ode u Savjet bezbjednosti i da tamo bude verifikovan odgovarajućom rezolucijom, pa da tek onda dođe u BiH.

-Šmit i bošnjački predstavnici su mislili da imaju monopol nad predstavljanjem stavova BiH kako u UN, tako i na drugim međunarodnim forumima. Šmit je grobar ne samo BiH, već i njenog evropskog puta, ali i demokratije. Njegovo prisustvo ovdje nije kompatibilno sa bilo kakvim demokratskim razvojem i budućnošću BiH - rekao je Aulić.

Eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, kaže Aulić, nije nikakav kraj, već početak borbe.

-Okolnosti su se u svijetu promijenile. Sve je više zemalja koje razmišljaju svojom glavom. Sila onih koji stoje iza ove rezolucije u tome neće pomoći. Odbrana Srpske, njene ustavne i dejtonske pozicije i dalje će biti na vrhu liste prioriteta institucija Republike Srpske - rekao je Aulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana