Аулић: Цвијановићева ће на аргументован начин бранити позицију Српске

ГС
Аулић: Цвијановићева ће на аргументован начин бранити позицију Српске

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић данас ће на сједници Савјета безбједности УН на убједљив, аргументован и уставан начин бранити позицију Републике Српске и српског народа, али и Устав БиХ и Дејтонски споразум који на бруталан начин крше бошњачки политички представници и поједини представници међународне заједнице, рекао је њен савјетник Саша Аулић.

Он је истакао да је сигуран да све земље које немају унапријед припремљену агенду и које мисле својом главом уважити ставове које ће изнијети српски члан Предсједништва БиХ, а који се базирају на досљедном поштовању Устава и Дејтонског споразума.

Тема обраћања на сједници Савјета безбједности неће бити само резолуција о Сребреници која је само један у низу кршења Дејтонског мировног споразум. Српски члан Предсједништва ће указати и на многа друга кршења овог споразума - рекао је Аулић.

Аулић је истакао да је резолуција о Сребреници "кап која је прелила чашу".

-Предсједништва БиХ, које је једино надлежно за спољну политику Бих, уопште није консултовано око овог питања. Зато је српски члан Предсједништва БиХ поднијела кривичну пријаву против шефа мисије БиХ у УН Златка Лагумџије, као и иницијативу за његову смјену - рекао је Аулић.

Аулић је указао да о резолуцији о Сребреници нема консензуса ни у БиХ, нити у међународној заједници.

-Сам начин предлагања и начин гласања показује да нема консензуса и да су тога дубоко свјесни и предлагачи резолуције - рекао је Аулић.

Он је истакао да је ова резолуција антисрпска, те подсјетио да је и адвокат Френсис Бојл, ратни савјетник Алије Изетбеговића, јасно рекао да је резолуција о Сребреници један од корака ка коначном обрачуну са Републиком Српском.

-Циљ им је да укину Српску и да туже Србију. Али су се изненадили дипломатском активношћу српске стране. Ово ће бити прва тема у УН овог типа која нема консензус - рекао је Аулић за РТРС.

Он је навео да и поједине исламске земље које су традиционално наклоњене Бошњацима виде колико је ова тема контроверзна и предлажу амандмане којима би се она избалансирала.

-Сама та чињеница нам говори да нема консензуса и да ће они, захваљујући одлучном отпору како руководства Републике Српске, тако и Србије, много теже доћи до својих циљева него што су то мислили на почетку - рекао је Аулић.

Поводом захтјева Американаца Савјету безбједности УН да се на сједници обрати и Кристијан Шмит, Аулић је рекао да ће Шмит обратити у личном својству, као приватно лице, јер га многе земље не признају за високог представника.

-Шмит у БиХ брани лаж, исто као и они који су га прогурали да се обрати у Савјету безбједности. То је ирелевантно за било какву реалност у БиХ - рекао је Аулић.

Он је указао да је Шмит прво требао да оде у Савјет безбједности и да тамо буде верификован одговарајућом резолуцијом, па да тек онда дође у БиХ.

-Шмит и бошњачки представници су мислили да имају монопол над представљањем ставова БиХ како у УН, тако и на другим међународним форумима. Шмит је гробар не само БиХ, већ и њеног европског пута, али и демократије. Његово присуство овдје није компатибилно са било каквим демократским развојем и будућношћу БиХ - рекао је Аулић.

Евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, каже Аулић, није никакав крај, већ почетак борбе.

-Околности су се у свијету промијениле. Све је више земаља које размишљају својом главом. Сила оних који стоје иза ове резолуције у томе неће помоћи. Одбрана Српске, њене уставне и дејтонске позиције и даље ће бити на врху листе приоритета институција Републике Српске - рекао је Аулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана