Којић: Срби су страдалнички народ, али многи не желе да чују за то

Срна
Којић: Срби су страдалнички народ, али многи не желе да чују за то

БАЊАЛУКА - Срби су народ који је највише страдао кроз историју на овим просторима, али да се суочавају са међународном неправдом јер многе земље не желе да чују за њихове жртве, рекао је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је изјавио новинарима, прије почетка промоције Атласа злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата за 1993. годину, да ово дјело почиње описом страдања Срба у Подрињу, прије свега у Кравици и Скеланима.

“У размаку од девет дана попаљена је комплетна српска имовина, убијани су цивили, жене, старци”, рекао је Којић.

Он је подсјетио и да се 40 одсто првог Атласа односи на злочине над Србима у Подрињу.

“Резолуција о наводном геноциду у Сребреници је нешто што ће српском народу тешко пасти. Већ су примијећене тензије и ставили су нам неки терет геноцидног народа, а то нисмо. Срби су страдалнички народ, гинули смо само зато што смо рода православног и били своји на своме. Резолуција је фарса и највећа подвала у историји човјечанства”, истакао је Којић.

У овој књизи документовани су једни од најтежих злочина над Србима почињени 1993. године, чиме је настављен континуитет убијања српског становништва посебно у Кравици, Скеланима, Чајничу и Казанима.

Акценат је стављен на жртве и на то да се сва монструозност злочина над Србима види у томе што су затиране цијеле породице, па овај документ служи и као аргумент приликом изношења доказа и чињеница шта се заправо дешавало у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Промоцији Атласа злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата за 1993. годину, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници академске заједнице и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана